Vsako jesen RTV Slovenija počasti obletnico začetka delovanja, ob tej priložnosti pa podeli tudi Ježkovo nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Vsako jesen RTV Slovenija počasti obletnico začetka delovanja, ob tej priložnosti pa podeli tudi Ježkovo nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Lado Leskovar
Dobitnik Ježkove nagrade za leto 2009 je glasbenik Lado Leskovar, čigar pesmi še vedno ohranjajo svoj čar. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Generalni direktor Anton Guzej o prihodnosti RTV Slovenija

Pravzaprav praznuje 81-letnico Radio, saj je na ta dan leta 1928 začel oddajati takratni Radio Ljubljana, Televizija pa je 30 let mlajša. Delovati je začela 23. decembra leta 1959 in tako je sledilo preimenovanje v javni zavod RTV Ljubljana, kot RTV Slovenija pa ga poznamo od leta 1990. Dve leti pozneje je RTV postala članica Mednarodne komunikacijske zveze, s tem pa tudi Evropske radiodifuzne zveze.

Največ perspektive je v novih medijih
Novi časi so prinesli nove tehnologije in za te od leta 2001 skrbi Multimedijski center. Prav v novem mediju vidi generalni direktor javnega zavoda RTV Slovenija Anton Guzej največ prihodnosti. Kot pravi, prinaša tudi razvoj novih tehnologij glavne spremembe v delu medijske hiše. Že nekaj časa se vpeljuje prehod na digitalni sistem, izklop analognih sprejemnikov pa bo sledil prihodnje leto. V načrtu je tudi vlaganje v novo novinarsko središče, ki bo zaokroževal vse tri medije - radio, televizijo in multimedijo, zasnovan pa bi bil po vzoru BBC-ja in nekaterih drugih uspešnih razvitih medijskih hiš v tujini.

"Vsekakor bomo prav kmalu morali uvesti bimedialnost, kar pomeni, da bi se z enega mesta obvladovalo oba medija, torej televizijo in radio oziroma še bolj kompleksno, vse tri medije," še pojasnjuje direktor. Vendar se je treba zavedati, da gre za dolgotrajen proces, ki se bo uresničeval postopoma. "Mislim, da bo cilj naslednjega vodstva ravno ta bimedialnost." Njeno vpeljevanje bodo začeli najprej v regionalnih centrih, kjer je to zaradi manjšega obsega lažje obvladljivo, pozneje pa bi se preneslo tudi v glavni center v Ljubljani.


Podelitev Ježkove nagrade
RTV Slovenija vsako leto svojo obletnico proslavi s podelitvijo nagrade, ki je poimenovana po Franu Milčinskem - Ježku. Letos so za dobitnika priznanja, ki ga podeljujejo že 21 let, izbrali šansonjerja Lada Leskovarja. Podelitev ste si lahko ogledali na 2. sporedu Televizije Slovenija.
Generalni direktor Anton Guzej o prihodnosti RTV Slovenija