Reliefi prikazujejo "kralje v molitvi pred bogovi in so vklesani v stene namakalnega kanala," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ekipa arheologov z oddelka za starine v Dohuku in italijanskih arheologov je najdbo predstavila v nedeljo.

Reliefi, odkriti v Faidi blizu Dohuka, so nastali v obdobju vladavine asirskega kralja Sargona II. (721–705 pr. n. št.) in njegovega sina Sanheriba. Na njih so podobe kraljev in so vklesane v stene skoraj devet kilometrov dolgega namakalnega kanala v Faidi. Na dvanajstih ploščah, ki so široke po pet in visoke po dva metra, so podobe bogov, kraljev in svetih živali.

Upodobljenih vseh sedem ključnih bogov
"V Iraku, še zlasti v Kurdistanu, je še več lokacij z reliefi, vklesanimi v skalo, a nikjer niso tako monumentalni kot tukaj,"
je povedal italijanski arheolog Daniele Morandi Bonacossi, sicer tudi profesor bližnjevzhodne arheologije na italijanski univerzi v Vidmu.

"To ni le verski prizor molitve, ampak tudi politični, neke vrste propaganda. Kralj je na ta način želel tamkajšnje prebivalce opozoriti, da je on tisti, ki je ustvaril te ogromne namakalne sisteme. Ljudje naj bi si torej to zapomnili in mu ostali zvesti.

Daniele Morandi Bonacossi

Kot je še dejal, vsi ti prizori prikazujejo asirskega kralja, ki moli pred bogovi, pri čemer je upodobljenih vseh sedem ključnih bogov. Ena od njih je denimo Ištar, boginja ljubezni in vojne.

Namakalni kanal je bil vklesan v apnenec, da bi dovajal vodo s hribov na polja. Podobe so bile v stene vklesane v spomin na kralja, ki je ukazal njegovo gradnjo. "To ni le verski prizor molitve, ampak tudi politični, neke vrste propaganda," je dodal Morandi Bonacossi. "Kralj je na ta način želel tamkajšnje prebivalce opozoriti, da je on tisti, ki je ustvaril te ogromne namakalne sisteme. Ljudje naj bi si torej to zapomnili in mu ostali zvesti."

"Pravzaprav je šlo že za pravo tovarno"
V kraju Khinis, ki prav tako leži blizu Dohuka, pa so arheologi odkrili ogromna kamnita korita, vklesana v belo skalo, ki so jih uporabljali pri proizvodnji vina v času vladavine Sanheriba konec 8. ali v začetku 7. stoletja p. n. št. "Pravzaprav je šlo že za pravo tovarno," je dejal Morandi Bonacossi. Po njegovih besedah je to prvo takšno odkritje v Iraku. Odkrili so štirinajst naprav za stiskanje grozdja, je še dodal.