Potem ko se je zdelo, da je po 12 letih pot prenovi Plečnikovega stadiona, ki jo vodi podjetnik Joc Pečenik, odprta, se zdaj znova iščejo možnosti za drugačno rešitev. Večji del stroke se je na odboru za kulturo v državnem zboru poenotil, da bo projekt Bežigrajski športni park Plečnikov stadion uničil. Foto: MMC RTV SLO
Potem ko se je zdelo, da je po 12 letih pot prenovi Plečnikovega stadiona, ki jo vodi podjetnik Joc Pečenik, odprta, se zdaj znova iščejo možnosti za drugačno rešitev. Večji del stroke se je na odboru za kulturo v državnem zboru poenotil, da bo projekt Bežigrajski športni park Plečnikov stadion uničil. Foto: MMC RTV SLO

Vasko Simoniti je od vseh ministrov za kulturo največji nasprotnik projekta Bežigrajski športni park. Leta 2008 je odpravil prvo soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, leta 2005 pa se je podpisal pod začasni akt o razglasitvi Plečnikovega stadiona za spomenik državnega pomena. Ravno zdaj, ko je projekt v zadnjem delu pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja, je Vasko Simoniti spet minister za kulturo.

Sorodna novica Bo ministrstvo za kulturo ustavilo Pečečnikov projekt prenove Plečnikovega stadiona?

Veliko vprašanje pa je, kaj sploh lahko v zdajšnjem položaju naredi. Med skrajnimi rešitvami se omenja tudi razlastitev investitorja, vendar to spremljajo finančne posledice, medtem pa projekt podpira minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je tudi podpredsednik vlade, prav tako je zagotovljena podpora župana mesta Ljubljane Zorana Jankovića.

Projekt Bežigrajski športni park naj bi bil vreden 240 milijonov, obnova Plečnikovega stadiona v izvorni obliki pa naj bi stala 3 milijone. Razlike med obema pristopoma so očitne in pravzaprav nezdružljive. Ali je torej sploh mogoča alternativa? Joc Pečečnik je povedal, da ga obnove spomenikov ne zanimajo, stadion pa je na prodaj, če bi ga kdo želel odkupiti. In njegova cena? Ta je po besedah vlagatelja večmilijonska in glede na finančne zmožnosti ministrstvo za kulturo tega denarja skoraj gotovo nima. Ali lahko Pečečniku ponudi drugo alternativo, ali lahko v tej stopnji še ustavi postopek? Na ministrstvu iščejo vse pravne možnosti.

Sorodna novica Plečnikov stadion med najbolj ogroženimi primeri evropske dediščine

Vendar tudi če bodo našli rešitev in vse skupaj vrnili v vnovično odločanje, lahko vlagatelj čaka na prihod novega ministra, ki mu ne bi v tolikšni meri nasprotoval. Čaka že skoraj desetletje in pol in verjetno je pripravljen še naprej vztrajati. Bodo pa vztrajni tudi drugi nasprotniki projekta, ki jim je uspelo, da je mednarodna organizacija Europa Nostra Plečnikov stadion uvrstila med najbolj ogrožene spomenike v Evropi v letošnjem letu prav zaradi napovedane prenove v okviru projekta Bežigrajski športni park. Tudi ta organizacija je napovedala, da se bo sešla z vlagateljem in odločevalci v Sloveniji. V prihodnje lahko na projekt pričakujemo tudi še množico ugovorov stroke, ki se je zbrala na pretekli seji Odbora za kulturo v Državnem zboru.

Ključna vprašanja, ki bodo odločila pogajanja, pa so, ali se v projektu Bežigrajski športni park lahko zbere 240 milijonov, koliko denarja ima Joc Pečečnik in ali mu kdo lahko ponudi sprejemljiv umik iz napovedane prenove.

Kaj bo prinesel sestanek med Pečečnikom in Simonitijem?
Plečnikov stadion: novogradnja ali obnova, protesti ali dialog?
Prenova stadiona Jožeta Plečnika v Ljubljani