Maketa projekta obnove Plečnikovega stadiona - Bežigrajski športni park (BŠP). Foto: BoBo
Maketa projekta obnove Plečnikovega stadiona - Bežigrajski športni park (BŠP). Foto: BoBo

Na ponedeljkovi seji mestnega sveta je ljubljanski župan Zoran Janković povedal, da ima projekt soglasje ZVKDS-a, poroča današnje Delo. Na vprašanje časnika, v kateri fazi je postopek izdaje gradbenega dovoljenja za projekt BŠP-ja, so z okoljskega ministrstva odgovorili, da so potrebne še dopolnitve dokumentacije in da status vlade, ki opravlja le tekoče posle, na postopek nima vpliva. To je namreč redno delo ministrstva, ki mora tudi v tem času normalno delovati. Iz BŠP-ja so prav tako za Delo potrdili, da so dopolnili dokumentacijo.

Vsi pristojni še niso izdali svojega mnenja
Kot je za STA pojasnila Anja Markovič, ki pri projektu BŠP skrbi za odnose z javnostmi, so morali, ko so pri ministrstvu za okolje in prostor podali zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja za projekt, kulturnovarstveno soglasje pridobiti na novo. O postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja po integralnem postopku je povedala, da vsi pristojni še niso izdali svojega mnenja. "Enega še čakamo, ko to bo, se lahko gre v postopek javne razgrnitve," je sklenila.

Strokovni svet ZVKDS-a je na ministrstvo za kulturo lani sredi decembra poslal poziv za varstvo kulturne dediščine v zvezi z načrtovano obnovo Plečnikovega stadiona, s katerim je predsednik sveta Matej Klemenčič pred dnevi seznanil javnost.

Stadion zaradi nerazrešenih razprtij že leta prerašča zelenje. Foto: BoBo
Stadion zaradi nerazrešenih razprtij že leta prerašča zelenje. Foto: BoBo

Poziv k vnovičnemu premisleku
Strokovni svet je ministrstvu predlagal, da pozove lastnike in vse udeležene v načrtovani predelavi spomenika k vnovičnemu premisleku o načrtovanih posegih in obenem v okviru svojih pristojnosti sprejme določene ukrepe, ki bi omogočili ustrezno rešitev oz. pomenu in pravnemu statusu primerno prenovo tega spomenika.

Nadalje strokovni svet ugotavlja, da so strokovne debate, interne in javne, v zadnjem desetletju več kot nedvomno pokazale, da načrtovana predelava ne ustreza sodobnim idejam in smernicam varovanja kulturnih spomenikov, piše v pozivu. Poleg tega je po mnenju strokovnega sveta načrtovana prenova v več točkah v nasprotju z odlokom o razglasitvi stvaritev Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena.

Postopek presoje vplivov na okolje in postopek izdaje gradbenega dovoljenja sta združena v integralnem postopku. Družba BŠP je zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja za projekt BŠP pri ministrstvu za okolje in prostor podala decembra 2018.

Plečnikov stadion je lani pristal med 14 primeri najbolj ogrožene evropske kulturne dediščine. Foto: BoBo
Plečnikov stadion je lani pristal med 14 primeri najbolj ogrožene evropske kulturne dediščine. Foto: BoBo