Muzej sodobne umetnosti (+MSUM). Foto: BoBo
Muzej sodobne umetnosti (+MSUM). Foto: BoBo

Letošnjo akcijo Naprej v preteklost, ki traja od 10. do 16. aprila, so povezali s temo, ki jo je Mednarodni muzejski svet (ICOM) izbral za mednarodni dan muzejev: Muzeji, galerije – trajnostni razvoj in dobro počutje. Mednarodni dan muzejev vse od leta 1977 zaznamujemo 18. maja.

Ob letošnji akciji je Skupnost muzejev Slovenije pripravila spletno knjižico, v kateri je zajet program, in je dostopna na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije.

Raznolik nabor kratkih filmov, uporabnih in zanimivih informacij, fotografij, predstavitev itd. na spletnih straneh ustanov in na njihovih straneh na družbenih omrežjih povezujejo ključniki #trajnostnirazvoj, #dobropočutje in #naprejvpreteklost.

Foto: Skupnosti muzejev Slovenije
Foto: Skupnosti muzejev Slovenije

Tudi spletne delavnice in vodstva
Program vključuje videovsebine, spletne predstavitve in tudi spletne delavnice. Mednarodni grafični likovni center (MGLC) je denimo pripravil spletni vodstvi po razstavah Marko Šajn: Vzajemni kompromis in Honza Zamojski: Posrednik/Middleman.

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti (+MSUM) pa spletna ogleda razstave Od blizu: Ohranjanje, varovanje in konserviranje-restavriranje del moderne in sodobne umetnosti ter izbora del iz nacionalnih zbirk Moderne galerije in zbirke Arteast 2000+.

Izobilje, ki ga hranijo muzeji in galerije
Akcijo Naprej v preteklost organizirata Skupnosti muzejev Slovenije ter Služba za premično dediščino in muzeje, z njo pa opozarjajo na bogato dediščino, ki jo hranijo tovrstni prostori.