Eden od dvojice bronastih konjev. Foto: Centralni institut za umetnostno zgodovino v Münchnu
Eden od dvojice bronastih konjev. Foto: Centralni institut za umetnostno zgodovino v Münchnu

V skladu s pogoji sporazuma bo zbiratelj nacističnih predmetov Rainer Wolf iz Bad Dürkheima pri Mannheimu obdržal druge nacistične skulpture, ki jih je policija na njegovih posestih zasegla leta 2015. Te vključujejo dva ogromna kipa mišičastih moških, ki ju je izdelal Arno Breker, in dva ženska akta Fritza Klimscha.

Oblasti bodo postavile konja na ogled javnosti
"Od kanclerskega poslopja, ki je bilo zelo izpostavljeno v nacistični propagandi, ni ostalo veliko. Ta konja sodita v muzej, ne v klet zasebnega zbiratelja. Bolje je, da ju vidimo," je dejal umetnostni zgodovinar Stephan Klingen. Vlada pa je v izjavi za javnost navedla le, da namerava razstaviti ta monumentalna konja, navaja The Artnewspaper.

Kanclerstvo, ki ga je za Adolfa Hitlerja zasnoval njegov glavni arhitekt Albert Speer, je bilo v veliki meri uničeno v drugi svetovni vojni. Kar je ostalo, so nato porušili sovjetski vojaki. Thorakova konja je leta 1988 odkril zahodnonemški umetnostni zgodovinar na športnem igrišču v sovjetski bazi v Eberswaldeju blizu Berlina. Wolf je zanju izvedel iz članka v Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tihotapci konjev v časih Berlinskega zidu
S pomočjo posrednikov je skulpture pridobil od sovjetskih vojaških oblasti, so v času zasega v letu 2015 poročali nemški mediji. Iz Vzhodne Nemčije so jih pretihotapili v kosih, odetih v odpadno kovino, le nekaj mesecev pred padcem Berlinskega zidu.

Potem ko je berlinska policija leta 2015 zasegla skulpture zaradi suma, da Wolf skriva ukradeno blago, je vlada zahtevala lastništvo. Toda Wolf je vztrajal, da je njegov nakup pravno veljaven. S sporazumom, objavljenim 26. julija, se je tako končal večletni pravni spor.

Zgradbo je zasnoval Albert Speer, eden redkih nacistov, ki so se pokesali po vojni. Foto: Wikipedia Commons
Zgradbo je zasnoval Albert Speer, eden redkih nacistov, ki so se pokesali po vojni. Foto: Wikipedia Commons