Konvencija, ki se ji je pridružilo že 180 držav pogodbenic, bo torej v prihodnjem letu praznovala 20-letnico. Na zasedanju je sicer bilo skoraj 700 udeležencev, predstavnikov ministrstev, strokovnih institucij in nevladnih organizacij z vsega sveta.

Sorodna novica Unesco vpisal suhozidno gradnjo na seznam nesnovne dediščine

Za širitev večnacionalnega vpisa suhozidne gradnje
Umetnostna zgodovinarka, kustosinja in strokovnjakinja za kulturno dediščino Špela Spanžel od junija letos vodi direktorat za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo. Med drugim je sodelovala na več srečanjih – tudi s predstavniki Irske, Luksemburga in Avstrije – na temo širitve večnacionalnega vpisa suhozidne gradnje, ter s partnerji, ki sodelujejo pri pripravi nominacije tradicionalne reje lipicancev za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Špela Spanžel se je ob robu zasedanja srečala tudi s kolegi iz Centra za svetovno dediščino (ICCROM) in beneške Unescove pisarne, s katerimi je govorila o praznovanju 50-letnice Konvencije o varstvu svetovne dediščine in Plečnikovem letu.

Tako o varovanju dediščine kot o prihodnosti konvencije
Na tokratnem zasedanju v Parizu so razpravljali o vprašanjih, ki so pomembna tako za varovanje nesnovne kulturne dediščine kakor za prihodnost konvencije. Tako so bila v ospredju predvsem vprašanja o mehanizmih uvrščanja na sezname konvencije ter načrta uporabe sredstev Sklada za nesnovno kulturno dediščino za podporo projektom mednarodne pomoči in akreditacij nevladnih organizacij.

Sorodna novica Slovenija oddala nominacijo za vpis reje lipicancev med Unescovo dediščino

Države so pohvalile dejavnosti sekretariata konvencije, ki med drugim pomembno prispevajo k implementaciji konvencije na nacionalnih ravneh. Obenem so se države zavzele za krepitev usposobljenosti in sodelovanja s civilno družbo na mednarodni ravni.

Zahvala za vpis ukrajinskega boršča
Tudi na tem zasedanju Unesca niso mogli mimo vojne v Ukrajini. Slovenija je skupaj še z nekaterimi drugimi državami obsodila rusko agresijo in opozorila na ogroženost žive dediščina ukrajinskih skupnosti, ki je temeljni del njihove kulturne identitete, odpornosti in kontinuitete. Države so se zahvalile medvladnemu odboru, da je na svojem izrednem zasedanju 1. julija v Maroku vpisal kulturo priprave ukrajinskega boršča na seznam nesnovne dediščine.

Na tokratnem zasedanju v Parizu so izvolili tudi 12 novih članov Medvladnega odbora za nesnovno dediščino, med njimi Nemčijo, Slovaško in Uzbekistan, ki so dopolnili novo sestavo 24-članskega telesa.