Bežigrajski stadion so začeli graditi leta 1925, gradnjo pa so končali šele po drugi svetovni vojni. Foto: BoBo
Bežigrajski stadion so začeli graditi leta 1925, gradnjo pa so končali šele po drugi svetovni vojni. Foto: BoBo

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da so za projekt Bežigrajski športni park (BŠP), ki ga načrtuje poslovnež Joc Pečečnik, prejeli negativno kulturnovarstveno mnenje tako Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) kot ministrstva za kulturo, poroča časopis Dnevnik.

Projekt BŠP nameravajo graditi po načrtih berlinskega biroja GMP, ki je bil izbran na mednarodnem natečaju 2009. Ta predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje - hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje.

Nasprotniki projekta pa se zavzemajo za prenovo stadiona v njegovi izvirni obliki. Marca lani je mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra Plečnikov stadion tudi uvrstila na seznam sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine za leto 2020.

Ministrstvo za okolje za zdaj ne podaja komentarjev
Na ministrstvu za okolje in prostor pa ne komentirajo, kako bo to negativno mnenje vplivalo na nadaljevanje postopka izdaje gradbenega dovoljenja, ki ga vodi to ministrstvo. Po poročanju Dnevnika so pojasnili, da "ker je postopek v teku, odločitve glede postopka upravni organ ne sme prejudicirati".

Družba BŠP je zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja po integralnem postopku podala 20. decembra 2018 in jo nato maja 2019 dopolnila. Konec lanskega januarja pa je ZVKDS projektu BŠP znova izdal kulturnovarstveno soglasje.

Projekt BŠP je sicer kulturnovarstveno soglasje že imel, a so morali, ko so pri ministrstvu za okolje in prostor podali zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja za projekt, kulturnovarstveno soglasje pridobiti na novo, je tedaj pojasnila Anja Markovič, ki pri projektu BŠP skrbi za odnose z javnostmi. Na ZVKDS-u so maja lani zapisali, da so pri izdaji soglasja upoštevali veljavne pravne akte.

Nato pa je ministrstvo za kulturo kot nadzorstveni organ nad delom ZVKDS-a avgusta lani opozorilo okoljsko ministrstvo z dopisom, da je projekt BŠP neskladen z odlokom o razglasitvi Plečnikovih del v Ljubljani za državne spomenike.

Bežigrajski športni park (BŠP) oziroma maketa Pečečnikovega projekta obnove Plečnikovega stadiona. Foto: BoBo
Bežigrajski športni park (BŠP) oziroma maketa Pečečnikovega projekta obnove Plečnikovega stadiona. Foto: BoBo

Ministrstvo za kulturo: Mnenje ZVKDS-a je bilo nezakonito
Okoljsko ministrstvo je takrat pojasnilo, da so izdano pozitivno mnenje ZVKDS-a dolžni upoštevati, razen če bi ga ministrstvo odpravilo kot nezakonito. Ministrstvo za kulturo je nato opravilo nadzor, v katerem je ugotovilo, da je pozitivno mnenje zavoda "nezakonito, saj je bilo izdano, čeprav projekt Bežigrajski športni park ni skladen z aktom o razglasitvi spomenika Ljubljana – stadion za Bežigradom", še poroča Dnevnik. Septembra lani so na ministrstvu za kulturo izdali mnenje, s katerim so odpravili januarsko odločitev ZVKDS-a.

Stadion že mnogo let prerašča zelenje. Foto: BoBo
Stadion že mnogo let prerašča zelenje. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo so poudarili, da sta v Pečečnikovih načrtih glorieta in pokrito stebrišče edina dela Plečnikovega stadiona, za katera se načrtuje obnova v smislu konservatorsko-restavratorskih del. Vsa preostala dela so izključno gradbena, bodisi kot odstranitev, novogradnja bodisi repliciranje obstoječih delov spomenika – odstranitev in izvedba replike. Ministrstvo pa je v omenjenem mnenju problematiziralo tudi načrtovano gradnjo v vplivnem območju spomenika, še poroča Dnevnik.