Dela bodo začeli konec oktobra, trajala bodo tri leta. Muzej bo v času prenove še naprej odprt za obiskovalce, zaradi del bodo zapirali le njegove posamezne sklope.

Po besedah beneškega župana Luigija Brugnara bo muzej prostore razširil na pet novih stavb v lasti judovske skupnosti. Župan je projekt označil kot "sporočilo bratstva in solidarnosti, ki ga Benetke pošiljajo svetu".

Tudi osvežena podoba trojice sinagog
Poleg del na muzeju bodo restavrirali tri sinagoge v mestu, v restavratorskem projektu pa sodeluje predsednik Svetovnega judovskega kongresa Ronald Lauder, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V sklopu prenove bodo povečali prostor knjižnice in arhiva, tako da bodo od zdaj lahko v obeh pripravljali dogodke in seminarje. Prenova bo stala devet milijonov evrov, projekt pa finančno podpirajo donatorji iz Evrope in ZDA.

Na območju nekdanjega judovskega geta
Leta 1954 ustanovljeni beneški Judovski muzej je umeščen v območje nekdanjega judovskega geta, med obema najstarejšima sinagogama v mestu. V njem poleg tekstilij iz obdobja od 16. do 19. stoletja hranijo bogato zbirko inkunabul, zgodnjih tiskov in rokopisov.

Muzej je vsebinsko razdeljen na dva dela. V prvem so predstavljeni liturgični predmeti, v drugem je rdeča nit zgodovina in je bolj didaktično naravnan. Leta 1974 so v muzeju ustanovili knjižnico, ki pa so jo nato odprli šele leta 1981. V muzeju pa se ponašajo tudi z zbirko filmov.

Po zaključku projekta bo obiskovalcem na voljo tudi 4000 knjig in rokopisov v lasti judovske skupnosti.