Trumpova rezidenca v Mar-a-Lagu, kjer so znova odkrili
Trumpova rezidenca v Mar-a-Lagu, kjer so znova odkrili "izgubljene" dragocenosti. Foto: EPA

Leta 2019 je del izraelske kolekcije nacionalnih zakladov na željo takratnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa potoval v Združene države, saj so jih želeli v Beli hiši uporabiti ob praznovanju hanuke. Čeprav je bilo dogovorjeno, da bodo predmeti po nekaj tednih vrnjeni, se to ni nikoli zgodilo.

Izraelski časnik Haaretz poroča, da izposojene oljenke na večerji na koncu niso bile uporabljene zaradi suma izvora z Zahodnega brega, ki ga zaseda Izrael. Načrt transporta nazaj v Izrael je zaradi razmaha covida-19 leta 2020 propadel. Starine so tako obtičale v Ameriki, zanje pa naj bi v tem času skrbel Saul Fox, velik ameriški judovski donator uradu za starine, ki se je skupaj s Trumpom udeležil praznovanja hanuke leta 2019.

Sorodna novica Trump naj bi z uradnimi dokumenti večkrat zamašil stranišče Bele hiše

Dragocenosti ponovno v kopalnici?
Stvar je šla očitno svojo pot, saj so izraelski uradniki pred kratkim izvedeli, da so bile dragocenosti nedavno ponovno odkrite v Trumpovi rezidenci na Floridi. Visoki izraelski predstavniki se za zdaj neuspešno trudijo, da bi jih vrnili v Izrael.

Trumpova rezidenca je v medijih letos že drugič; pred nekaj meseci je FBI-jeva racija namreč razkrila več škatel, polnih klasificiranih dokumentov, ki jih je nekdanji predsednik na skrivaj prenesel iz Bele hiše. Vir, ki je obveščen o aferi, je za Haaretz povedal, da ne bi bil presenečen, če bi predmete, ki jih iščejo izraelske avtoritete, na koncu našli tudi v kakšni tamkajšnji kopalnici.