Etiopski pravoslavni duhovnik, ki pod plastmi blaga na glavi nosi tabot med enim izmed praznikov Etiopske pravoslavne cerkve. Foto: Wikipedia
Etiopski pravoslavni duhovnik, ki pod plastmi blaga na glavi nosi tabot med enim izmed praznikov Etiopske pravoslavne cerkve. Foto: Wikipedia

Tabot je etiopska verska ikona, ki simbolično predstavlja deset božjih zapovedi in skrinjo zaveze, v kateri je po verskem izročilu Mojzes s Sinaja prenašal te zapovedi. Iz Westminstrske opatije so sporočili, da je vodstvo načeloma sprejelo odločitev, da bi bilo zdaj primerno to versko dragocenost vrniti državi izvora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Westminstrska opatija je sicer ena najpomembnejših verskih stavb Združenega kraljestva ter tradicionalno mesto tako kronanja kot pokopavanja angleških in pozneje britanskih monarhov.

Verska ikona s statusom nedotakljivosti
Leseni tabot je trenutno zaklenjen v oltarju v Westminstrski opatiji, v etiopskih cerkvah pa je pokrit in velja za nedotakljivega – vidi ga lahko le duhovnik. Gre za ikono Etiopske pravoslavne cerkve, ki predstavlja prenosno svetišče, deležno čaščenja in spoštovanja vernikov. V verskih obredih se uporablja kot simbol prisotnosti Boga. Praviloma je izdelan iz lesa in okrašen s slikami svetnikov ali biblijskih prizorov.

Nekdanje kolonialne velesile in tamkajšnje muzejske zbirke
Nekatere nekdanje kolonialne velesile so v zadnjih letih vrnile kar nekaj odtujenih dragocenosti. V Etiopijo se je denimo vrnila zbirka, ki je bila v Veliki Britaniji in Belgiji ter na Nizozemskem. Med predmeti so bili obredna krona, cesarski ščit, več srebrnih kozarcev za pitje v obliki rogov, na roko napisana molitvena knjiga, križi in verižica. Večino predmetov je uplenila britanska vojska po porazu etiopskega cesarja Teodorja II. v bitki pri Magdali v takratni Abesiniji. Etiopija je vrnitev teh predmetov pozdravila kot izjemno pomembno.

Primerek lesenega tabota, ki ga hranijo v Muzeju Linden v Stuttgartu v Nemčiji. Taboti so sicer lahko tudi kamniti. Foto: Wikipedia
Primerek lesenega tabota, ki ga hranijo v Muzeju Linden v Stuttgartu v Nemčiji. Taboti so sicer lahko tudi kamniti. Foto: Wikipedia

Leta 2022 je muzejska služba v Glasgowu vrnila šesterico predmetov, okoli leta 1800 zaplenjenih iz templjev in svetišč na severu Indije. Muzej Horniman v Londonu je istega leta Nigeriji vrnil več kot 70 predmetov, med njimi 12 bronastih umetnin iz Benina. Beninske brone sta Nigeriji vrnili tudi Francija in Nemčija. Kalifornijski muzej Fowler je na začetku tega meseca Gani vrnil sedem kraljevskih predmetov.

Se bo Britanski muzej kljub temu še naprej oklepal svojih 11 primerkov?
Britanski muzej ter Muzej Viktorije in Alberta, ki stojita v Londonu, sta januarja vrnila zlate in srebrne dragocenosti, ki so jih v času kolonializma odtujili iz ganske kraljeve palače Assante. Nedavna odločitev Westminstrske opatije, da vrne etiopski tabot, bi lahko pomenila tudi svojevrsten pritisk na Britanski muzej, ki ima v svoji zbirki 11 primerkov teh verskih ikon, navaja The Art Newspaper.

... četudi jih ni nikoli postavil na ogled javnosti
Leta 2021 je bilo na Britanski muzej naslovljeno pismo, v katerem je več znanih britanskih imen zapisalo, da je muzej sicer priznal svetost tabotov, s tem ko jih ni nikoli postavil na ogled javnosti, a prav tako ni dovolil, da bi jih preučevali, fotografirali ali izdelali njihove replike.

"Namesto tega ležijo v depojih, kjer so že več kot 150 let, kar večini tukajšnjih prebivalcev niti ni znano. (...) Verjamemo, da ima Britanski muzej danes edinstveno priložnost za izgradnjo trajnega in smiselnega mostu prijateljstva med Veliko Britanijo in Etiopijo, tako da tabote vrne Etiopski pravoslavni cerkvi," so med drugim zapisali v pismu, ki so ga med drugim podpisali nekdanji britanski veleposlanik v Etiopiji sir Harold Walker, nekdanji canterburyjski nadškof George Carey, igralca Stephen Fry in Rupert Everett ter pisatelj Lemn Sissay.