Strokovnjaki zaščito s steklom v cerkvah odsvetujejo, saj v njih ni konstantne vlage in temperature, zato obstaja možnost pojava kondenza. Foto: BoBo
Strokovnjaki zaščito s steklom v cerkvah odsvetujejo, saj v njih ni konstantne vlage in temperature, zato obstaja možnost pojava kondenza. Foto: BoBo

Sliko italijanskega avtorja Michelangela Ricciolinija je neznani storilec z ostrim predmetom zarezal ob levem robu okrasnega okvirja.

Posebnega kulturnega pomena
Policisti so bili o poškodovanju slike obveščeni 27. februarja. Ugotovili so, da je neznani storilec platno slike z ostrim predmetom prerezal v času med 20. in 27. februarjem. Zadevo vodijo kot kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, policisti nadaljujejo zbiranje obvestil. Hkrati načrtujejo preventivno svetovanje v smislu samozaščitnih in drugih ukrepov pred tovrstnimi dejanji.

Nastala je leta 1709 v Benetkah
Sliko, ki je nastala leta 1709 v Benetkah, so v restavratorski center pripeljali 8. marca, je povedala vodja oddelka za štafelajno slikarstvo v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Barbka Gosar Hirci.

Velikost slike brez okrasnega okvirja je 340 x 205 centimetrov. Slika je po njenih besedah v dobrem stanju, saj je bila restavrirana v 60. letih minulega stoletja.

Rez, dolg 68 centimetrov
Kot je še zapisala, je bila slika zarezana, rez ob levem robu okrasnega okvirja pa je bil dolg 68 centimetrov. Rez so konservirali in restavrirali, vendar gre, kot opozarja, za trajno poškodbo originalnega nosilca.

Ob tem je opozorila, da je varovanje umetnin kompleksno vprašanje, ki zadeva predvsem lastnike umetnin. Sicer pa strokovnjaki odsvetujejo zaščito s steklom v cerkvah, kjer ni konstantne vlage in temperature, in sicer zaradi možnosti pojava kondenza, ki bi povzročil različne poškodbe, od pojava plesni do gubanja platna, pokanja in luščenja barvnih slojev.