Foto: EPA
Foto: EPA

Documenta je vedno aktualna, kontroverzna, včasih škandalozna. Letos je prelomna. Pogled na svetovno umetnost z vidika Zahoda kuratorski kolektiv ruangrupa obrača in pod lupo postavlja zahodno umetnost.

Pokažejo tudi, da mora umetnost biti tudi uporabna – na primer z novimi načini skladiščenja riža za prihodnost, odprtim straniščem, nad katerim se razprostira nebo, pa vendar zagotavlja zasebnost.

"Documenta je bila vedno portret svoje dobe, revolucionarna umetnostna razstava, ki sproža dvome o našem pogledu na svet in današnjem razumevanju umetnosti," pravi nemška ministrica za znanost in kulturo Angela Dorn.

In še ena kontroverznost spremlja letošnjo razstavo: oglasile so se nekatere judovske organizacije, ker da so nekateri člani kolektiva ruangrupa tudi člani skupine BDS-a, ki se bori proti izraelski okupaciji palestinskih ozemelj, kar je ob odprtju omenil predsednik Frank-Walter Steinmeier, za TV Slovenija pa ministrica za kulturo Claudia Roth. "Izrael je dovoljeno grajati, a če mu odrekamo pravico do obstoja, prečkamo mejo dovoljenega. Bojkotiranje Izraela je že blizu zanikanja njegovega obstoja," je dejal Steinmeier.

"Po drugi strani nisem neki policist za umetnost, ki bi hodil po državi, po muzejih in razstavah in govoril: 'To gre, to pa ne gre,'" je dejala Claudia Roth.

Na Documenti se lahko obiskovalci seznanijo s številnimi konflikti in krizami v svetu. Razstava je provokativna za vse, ki se konceptu zahodne umetnosti ne želijo odreči.

V nemškem mestu Kasslu je na ogled Documenta