Ta največji slovenski multidisciplinarni dogodek sodobne umetnosti od leta 2003 v najstarejše mesto na naših tleh in v njegovo okolico produkcijo prinaša produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih ustvarjalcev do velikih imen sodobne umetnosti.

Koncert za mrtvo naravo Roberta Puglieseja. Umetniška instalacija bo na ogled v Galeriji mesta Ptuj. Foto: Art Stays/Alberto Sereni
Koncert za mrtvo naravo Roberta Puglieseja. Umetniška instalacija bo na ogled v Galeriji mesta Ptuj. Foto: Art Stays/Alberto Sereni

Kot je še povedal direktor festivala, so do danes gostili že več kot 900 ustvarjalcev, med njimi številna svetovno znana imena, ki ta krepijo podobo najstarejšega slovenskega mesta kot križišča umetnosti in kulture. Celovit letošnji program – ki vključuje vse pomembnejše zgodovinske, umetnostne, kulturne, družbene in politične javne ter zasebne ustanove starodavnega Ptuja, pa tudi Kidričevega in Majšperka – bodo obogatili performansi, konference, razstave, umetniški filmi, videi, instalacije, glasbeno eksperimentiranje in videomapiranje.

Organizatorji so se odločili letošnjo izvedbo festivala nasloviti No More Silence (Brez tišine) in tako tudi z naslovom predstavlja nadaljevanje preteklih izdaj, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)). Gre za aktualno vodilo festivala, a hkrati tudi opozorilo, saj ponuja kritičen, mestoma dramatično ironičen pristop k času, v katerem živimo.

Natančen razpored programa 18. festivala Art Stays si lahko pogledate tukaj.

18. Art Stays prinaša glavno skupinsko razstavo Robina Meierja, Roberta Puglieseja, Micheleja Spanghera, Alberta Tadiela in Hui Ye, ki bo gostovala v Galeriji mesta Ptuj, in še sedem razstav, od katerih vsaka ponuja različne ideje za dialog med razčlenjenimi perspektivami sveta umetnosti.

Festival tudi letos vabi z bogatim in razčlenjenim programom poletne akademije z mnogimi predavanji in pogovori z umetniki ter s strokovnjaki in seveda s številnimi delavnicami za mlade, ki so jih pripravili v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj in grafično delavnico Stamperia d'arte Busato iz Vicenze.

Letošnje festivalsko dogajanje bo v nedeljo ob 21. uri na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu sklenil Miha Ciglar s koncertom improvizirane elektronske glasbe.

Ptuj v znamenju festivala Art Stays
Art Stays, 18. mednarodni festival sodobne umetnosti