Foto:
Foto:
V Weimarju bo dogajanje še posebno pestro, saj je v tem mestu Schiller ustvaril številna svoja odlična dela.
Naslovnica prve izdaje prve drame Friedricha Schillerja Razbojniki.

200. obletnica smrti enega od vodilnih pesnikov, dramatikov in literarnih teoretikov 18. stoletja bo sicer šele 9. maja, kljub temu pa so v Berlinu že priredili 24-urni maraton, na katerem so Schillerjeva dela prebirali igralci, pesniki, filozofi in politiki.

Idejno napredni viharnik
Friedrich Schiller je bil predstavnik literarnega sloga Sturm und Drang (Viharništvo), ki je s fantazijskimi temami in idejami o človekovi svobodi postavilo temelje razmahu romantične literature z začetka 19. stoletja.

Napetosti med očetom in sinom
Svojo prvo dramo Die Räuber (Razbojniki) je literat napisal pri zgolj 22 letih. V drami je načel temo nesporazumov med sinom in očetom, ki jo je nadaljeval tudi v nekaterih kasnejših delih. To ni presenetljivo, kajti sam je izkusil napete odnose s svojim očetom, po volji katerega je moral študirati medicino in pravo, ki ga nista zanimala.

Čeprav je Friedrich Schiller za posledicami vnetja pljuč umrl star le 45 let, je zapustil bogat literarni opus, ki je v naslednjih dveh stoletjih k pisanju spodbudil številne nadebudne pisatelje in pesnike. Velja pa omeniti tudi nekaj vrhuncev Schillerjevega dela; med temi najdemo dramo Wiljelm Tell, tragediji o Mariji Stuart in devici Orleanski, napisal pa je tudi besedilo Ode radosti, ki jo je kasneje uglasbil Ludwig van Beethoven.

Celoletno slavje
Nemčija se je na praznovanje jubileja Schillerjeve smrti temeljito pripravila. Še posebno bo pester program v Schillerjevem rojstnem mestu Marbarchu ter v Weimarju, kjer je književnik preživel svoja zadnja leta. V obeh mestih so tako pripravili obsežne razstave o Schillerjevem delu in življenju, oba kraja pa bosta ponudila tudi obilico koncertov, predstav, predavanj in drugih kulturnih dogodkov.

Schillerja cenijo tudi drugod
Čeprav je bil Friedrich Schiller Nemec, pa se ga bodo spomnili tudi drugod po Evropi. Še posebno v Veliki Britaniji se bodo skozi celo leto vrstila predavanja o dosežkih velikega Nemca, nemalo pa bo tudi uprizoritev, katerih scenariji so bili zasnovani po Schillerjevih besedilih.