Ljubljanski mestni svetniki so sklep o selitvi gledališča sprejeli novembra lani. Gledališčniki z njim ne strinjajo in ostajajo pri svojem mnenju neomajni, prav tako pa tudi občina. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski mestni svetniki so sklep o selitvi gledališča sprejeli novembra lani. Gledališčniki z njim ne strinjajo in ostajajo pri svojem mnenju neomajni, prav tako pa tudi občina. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Šentjakoba meni, da vse kaže na to, da je bila selitev 'ad hoc' ideja, ki ni bila premišljena. Sami bi želeli doseči, da bi mesto argumentirano pristopilo k reševanju problematike in pretehtalo vse mogoče vzroke. Foto: Šentjakobsko gledališče

Na občini trdijo, da je odločitev, sprejeta na podlagi strategije razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana 2008-2011, dokončna. V njej je sprejet sklep o pripojitvi Gledališča za otroke in mlade Ljubljana (GOML) k Lutkovnemu gledališču Ljubljana in selitvi njihove dejavnosti na Krekov trg, ter s tem posledično selitvi Šentjakobskega gledališča v (nekdanje) prostore GOML-ja v Kulturni dom Španski borci. Medtem v Šentjakobskem gledališču še vedno upajo, da bodo ostali v prostorih, v katerih delujejo že vrsto let.

Ni argumentov, ki bi preprečili selitev
Načelnik mestnega oddelka za kulturo Uroš Grilc je povedal, da je njihova odločitev dokončna, ker glede na ukrepe, ki jih predvideva strategija razvoja kulture, niso prišli do tehtnih argumentov, ki bi MOL prepričali o drugačni odločitvi. "V Mestnem domu bomo tako od gledališke sezone 2009/2010 z razširjeno dejavnostjo Lutkovnega gledališča Ljubljana priča bistveno obsežnejšemu programu za otroke in mladino, ki ga bodo omogočili tako dokončanje investicije v Oder pod zvezdami kot tudi povečan obseg financiranja programa otroškega dramskega gledališča ter postopno povečanje igralskega kadra."

Grilc je tudi potrdil, da je občina sočasno z omenjenim sklepom dala lutkovnemu gledališču v upravljanje stavbo Mestnega doma, kjer ima Šentjakobsko gledališče prostore v najemu, obenem pa tudi povedal, da bi Šentjakobsko gledališče moralo do konca lanskega leta sprejeti ali zavrniti ponujene prostore v Španskih borcih, sicer bo občina objavila razpis za oddajo prostorov najboljšemu ponudniku. Razpis je po njegovih besedah v pripravi in bo objavljen predvidoma februarja.

Uradnega poziva ni bilo
V gledališču trdijo, da uradnega poziva oziroma zahteve po izreku o ponujenih prostorih niso prejeli. "Vse, kar imamo v rokah, je odpoved najemne pogodbe, ki poteče v roku enega leta, to je 5. novembra," je povedal direktor Srečko Kermavner. V Šentjakobu so se nedavno obrnili tudi na ministrstvo za kulturo, vendar se to na njihovo pismo še ni odzvalo. Poleg tega še traja zbiranje podpisov v podporo proti izselitvi, ki so jih do zdaj zbrali več kot 3.000.

Če bi Šentjakobsko gledališče moralo zapustiti zdajšnje prostore, bi po Kermavnerjevih besedah verjetno kandidirali na razpisih za prostore, gostovali pri igralskih skupinah in društvih, kar pa bi prineslo tudi spremembe v načinu delovanja gledališča.

C. R.