Oddaljena bližina bo v Parizu jeseni izšla tudi v francoščini. Foto: www.ljudmila.org
Oddaljena bližina bo v Parizu jeseni izšla tudi v francoščini. Foto: www.ljudmila.org

Odlikovanje je Kovač prejel za delo pri intelektualnih in kulturnih stikih in izmenjavah med Slovenci ter Francozi, zlasti v filozofiji, teologiji in sociologiji, poleg tega pa tudi za promocijo frankofonije.

Univerzitetni profesor, filozof, teolog in pisatelj se je podpisal pod knjige Nietzschejeva tragičnost, Slovenska nacionalna zavest, Modrost o ljubezni in Oddaljena bližina. Za slednjo je leta 2000 prejel tudi literarno nagrado Marjana Rožanca, od jeseni naprej pa bodo delo lahko v svojem jeziku prebirali tudi Francozi.

Analiza postmoderne družbe
Kovač deluje v Toulousu kot profesor filozofije na Filozofski fakulteti Katoliške univerze, kjer predava že 24 let, sodeluje pa tudi na univerzi v Bordeauxu in na mednarodnih simpozijih v Strasbourgu in v Parizu. Študij filozofije in teologije je končal v Ljubljani, doktoriral pa je v Parizu. Kot specialist za filozofsko antropologijo in sodobno filozofijo raziskuje predvsem vprašanja o etiki, pojmovanju človeka in sodobnih vprašanjih, na mednarodnih kongresih pa prispeva analize o postmoderni družbi.