Vseevropski projekt na mednarodni ravni poteka 16 let, Slovenija pa pri obeleževanju sodeluje vse od leta 2006. Foto: Sinagoga Maribor
Vseevropski projekt na mednarodni ravni poteka 16 let, Slovenija pa pri obeleževanju sodeluje vse od leta 2006. Foto: Sinagoga Maribor
Temo letošnjih dnevov judovske kulture so organizatorji pospremili s citatom iz Andrićevega Mostu na Drini: "Toda nesreče ne trajajo večno (tudi to potezo imajo skupno z veseljem), marveč minejo ali se vsaj vrstijodruga za drugo in tonejo v pozabo. Življenje na vratih pa se obnovi vselej in vsemu navkljub, most se ne spreminja ne z leti ne s stoletji, celo ob najbolj bolečih spremembah odnosov med ljudmi. Vse to gre čezenj, prav tako kot teče voda pod njegovimi gladkimi in umetelno izdelanimi oboki." Foto: Reuters

Prireditve v poklon judovski kulturi bodo potekale do konca septembra, osrednji dogodki pa se bodo zvrstili danes v Mariboru, Ljubljani, Murski Soboti, Lendavi in Negovi.

Kot so sporočili iz Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, bodo za njih tokratni dnevi še posebej praznični, saj je vlada konec avgusta mariborsko sinagogo razglasila za spomenik državnega pomena.

V vseevropski projekt, ki na mednarodni ravni poteka 16 let, Slovenija pa pri obeleževanju sodeluje vse od leta 2006, so se letos poleg mariborske sinagoge vključili še madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji, Mariborska knjižnica, Kultprotur - Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Pomurski muzej Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Galerija-Muzej Lendava, Sinagoga Lendava - Slovenski muzej holokavsta, SEZAM - Združenje mladih, staršev in otrok, Judovski kulturni center Ljubljana in Mini teater. Večina organizacij pripravlja predavanja, razstave, filmi in predstave.

V Sinagogi v Mariboru je od danes - na dan odprtih vrat - na ogled dokumentarna razstava avtorja Rudolfa Kleina Sinagoge v vzhodni Srednji Evropi med letoma 1782 in 1944.

Judovski kulturni center v Ljubljani je dobil knjižnico
Največ prireditev bo potekalo v Ljubljani v organizaciji Mini teatra. To bo danes danes gostilo izraelsko gledališče The Key Theatre iz Tel Aviva s predstavo Ko je bilo vse zeleno, pripravlja pa tudi slovesnost ob uradni ustanovitvi knjižnice judovskega kulturnega centra na Križevniški.
Ob tej priložnosti bo Fundacija Janez Vajkard Valvasor novi knjižnici podarila izvod zbirke Iconotheca Valvasoriana. Po predstavi in slovesnosti bodo odprli še razstavo slovenskih judaik.

Projekt EDJK se bo v Sloveniji sklenil z zaključnima dogodkoma v Lendavi in Mariboru: v sredo, 16. septembra, bo Vladimir Vajda v Sinagogi v Lendavi ob 18.30 pripravil predavanje Židovsko novo leto, v torek, 29. septembra, pa bosta dr. Janez Premk in Boris Hajdinjak zainteresirane popeljala na vodeni ogled po sledeh dediščine mariborskih Judov. Obisk in ogled vseh prireditev v sklopu EDJK sta brezplačna, natančen program pa boste našli tukaj.