Slovenski častnik in skladatelj Risto Savin s pravim imenom Friderik Širca, je bil rojen  11. julija 1859 v Žalcu. Savin je bil poklicni častnik avstrijske vojske, na Dunaju in v Pragi pa je privatno študiral glasbeno kompozicijo. Po koncu prve svetovne vojne je končal svojo vojaško kariero, se vrnil v rodni Žalec in večino svojega časa posvetil glasbi. Svoje skladbe je sprva pisal v romantičnem slogu, nato v novoromantičnem s prvinami impresionizma, potem pa kot prvi slovenski skladatelj ustvarjal pod vplivom Wagnerjeve glasbene drame. Savin velja za enega najpomembnejših skladateljev med romantiko in moderno. Umrl je  11. decembra 1948 v Zagrebu. Foto:
Slovenski častnik in skladatelj Risto Savin s pravim imenom Friderik Širca, je bil rojen 11. julija 1859 v Žalcu. Savin je bil poklicni častnik avstrijske vojske, na Dunaju in v Pragi pa je privatno študiral glasbeno kompozicijo. Po koncu prve svetovne vojne je končal svojo vojaško kariero, se vrnil v rodni Žalec in večino svojega časa posvetil glasbi. Svoje skladbe je sprva pisal v romantičnem slogu, nato v novoromantičnem s prvinami impresionizma, potem pa kot prvi slovenski skladatelj ustvarjal pod vplivom Wagnerjeve glasbene drame. Savin velja za enega najpomembnejših skladateljev med romantiko in moderno. Umrl je 11. decembra 1948 v Zagrebu. Foto:
Risto Savin rojstna hiša
V rojstni hiši Rista Savina je danes urejena njegova spominska soba, kjer si obiskovalci lahko ogledajo njegove fotografije, osebne predmete, pisma ter avtentično pohištvo. Poleg spominske sobe je na ogled tudi likovni salon ter galerijo savinjskih likovnikov. Foto: Spletne strani občine Žalec

V pred 30 leti obnovljeni skladateljevi rojstni hiši, zgrajeni v 17. stoletju, je danes urejena njegova spominska soba. Žalske strokovne službe razmišljajo o novih vsebinah objekta, med drugim o poročni dvorani, večnamenskih prostorih za kulturne dejavnosti, likovni ustvarjalnici in stalni razstavi častnih občanov Žalca. Žalska občina pripravlja projektno-tehnično dokumentacijo za razpis, vendar morajo prej premagati še nekaj ovir.
Oviri gradbeno dovoljenje in črna gradnja
Da bi se lahko prijavili na zadnji rok za pridobitev evropskega denarja, ki je konec januarja 2011, morajo na žalski občini pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje in urediti zemljiškoknjižna razmerja. "Predvsem zato, ker je bil objekt v stečajni masi podjetja, ki je šlo v stečaj," je v izjavi za medije povedala Nataša Gaber Sivka z žalske občine.
Druga ovira je odstranitev kovinskih konstrukcij, brez dovoljenj postavljenih pred tridesetimi leti, ki jih je eden izmed žalskih trgovec uporabljal kot skladišče. "Projekt rušitve črne gradnje, ki je bila knjižena z odločbo, je občina že pripravila. Imamo javno naročilo male vrednosti, da se objekti odstranijo. To je pogoj, da lahko stečejo upravni postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja," je razložila Nataša Gaber Sivka in dodala, da naj bi ponudbe za odstranitev objektov naj bi odprli v teh dneh.