V slovensko gledališko zgodovino se Draga Potočnjak vpisuje kot vzornica novim generacijam gledaliških ustvarjalk in ustvarjalcev, so letos v ZDUS-ju zapisali v utemeljitev nagrade Poldeta Bibiča za življenjsko delo. Foto: BoBo
V slovensko gledališko zgodovino se Draga Potočnjak vpisuje kot vzornica novim generacijam gledaliških ustvarjalk in ustvarjalcev, so letos v ZDUS-ju zapisali v utemeljitev nagrade Poldeta Bibiča za življenjsko delo. Foto: BoBo

Kot je zapisala v izjavi, je stavka dejanje obupa, a tudi zadnji kanček upanja v solidarnost in človečnost. Njeno gladovno stavko podpirajo tudi v SMG-ju.

Ni treba veliko besed, danes je dovolj, da rečemo GAZA, in je vse jasno. Vse, kar smo morda nekoč dobrega mislili, a nismo naredili nič, da bi nas kdo slišal.

Draga Potočnjak

Potočnjak v svoji izjavi poziva tudi k takojšnjemu priznanju Palestine kot države ter prekinitvi gospodarskih in diplomatskih odnosov z Izraelom. Poleg tega zahteva "odločno in glasno zavzemanje za ustavitev vojne in genocida, mučenja in trpinčenja palestinskega ljudstva v Gazi in na Zahodnem bregu, odločnejše zahteve za takojšnjo zagotovitev in dostavo humanitarne pomoči, takojšnjo prepoved razpolaganja z ozemljem republike Slovenije, njenim zračnim prostorom in akvatorijem za prevoze in dostavo vojaških sil in sredstev za izvrševanje genocida, ki ga Izrael izvaja ob pomoči ZDA".

Igralka v gledališču uro pred vsako predstavo in po njej zbira podpise podpore in bere svojo izjavo. Poleg tega lahko posamezniki podporo stavkajoči izrazijo na za to priložnost ustvarjeni spletni strani.

"Mrtvi glasovi Evrope in Amerike, vase zagledana samozadostnost in aroganca tako imenovanega demokratičnega sveta so odgovorni za milijone in milijone smrti v prejšnjem in tem stoletju, za genocide, požgano zemljo, za vselej izgubljene domove," je v svojo izjavo med drugim zapisala igralka. "Pogum in ponos je zamenjal strah za lastne materialne dobrine. Tako opevano varnost smo prodali za obrambo pred reveži, ki tako ali tako nimajo nič. In iščejo samo mir. Njihove razseljene duše tavajo in izginjajo, medtem ko demokrati netijo nove vojne. Trkajo se po prsih in štejejo umazane novce."

Po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, ko so njegovi pripadniki na jugu Izraela ubili okoli 1170 ljudi, večinoma civilistov, še 250 pa jih zajeli za talce, je Izrael sprožil ofenzivo na Gazo. V izraelskih napadih je bilo na območju Gaze od začetka vojne doslej ubitih več kot 33.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Draga Potočnjak gladovno stavka v podporo Palestini