Hanieh Tavassoli na posnetku s filmskega festivala Fajr, ki vsakoletno poteka v Teheranu. Foto: Wikipedia
Hanieh Tavassoli na posnetku s filmskega festivala Fajr, ki vsakoletno poteka v Teheranu. Foto: Wikipedia

Proteste po Iranu je sprožila smrt 22-letne Iranke kurdskega rodu Mahse Amini, ki je umrla septembra lani med policijskim pridržanjem, potem ko jo je tamkajšnja moralna policija aretirala zaradi kršenja obveznosti nošenja naglavne rute. Njena smrt je sprožila val množičnih protestov v Iranu, ki so bili sprva usmerjeni poti islamskim pravilom oblačenja za ženske. A je protestni val kmalu prerasel v protivladne demonstracije oziroma odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.

Več iranskim igralkam prepovedali delo
Hanieh Tavassoli
(1979) je bila lansko jesen s še nekaterimi igralkami za kratek čas pridržana zaradi sodelovanja na protestih in izražene podpore iranskemu ženskemu gibanju. Kot je v nedeljo poročala iranska tiskovna agencija Fars, so Hanieh Tavassoli obsodili na šestmesečno pogojno kazen.

Sorodna novica Iranske oblasti prepovedale delo igralkam, ki so se pojavljale brez naglavne rute

Ministrstvo za kulturo je tako njej kot tudi igralkam, med njimi so iranske filmske zvezde, kot so Tareneh Alidusti, Afsaneh Bajegan in Katajun Riahi, prepovedalo delo, navaja nemška tiskovna agencija DPA. "Že posnete filme s temi igralkami bomo postopoma distribuirali, da ne bi oškodovali filmskih producentov, ki so vanje vložili veliko kapitala. /…/ Od te točke naprej pa se jim ni dovoljeno pojavljati v novih projektih," je pojasnil Habib Ilbeigi, namestnik direktorja za nadzor in evalvacijo v filmski organizaciji.

Salehi po več kot letu dni zapora na prostosti
Ob tem pa so tamkajšnji mediji poročali, da je bil iz zapora izpuščen 32-letni iranski raper Toomaja Salehija, ki je bil od lanskega oktobra zaprt zaradi javne podpore protestom po smrti Mahse Amini. Julija letos je bil obsojen še na šest let zapora zaradi t. i. korupcije na Zemlji, ki v Iranu predstavlja enega najhujših kaznivih dejanj, za katerega je zagrožena celo smrtna kazen.

Iranski raper Toomaj Salehi (1990) je glasbeno dejaven od leta 2017. Foto: Wikipedia
Iranski raper Toomaj Salehi (1990) je glasbeno dejaven od leta 2017. Foto: Wikipedia

Salehijev odvetnik Amir Raisian je za iranski reformistični časopis Šargh v soboto povedal, da je vrhovno sodišče po pritožbi ugotovilo pomanjkljivosti v prvotni obsodbi in odredilo, da njegovega klienta izpustijo iz zapora ob plačilu varščine. Obtožen je bil med drugim širjenja laži na spletu, protivladne propagande, spodbujanja ljudi k nasilju ter ustanavljanja in vodenja nezakonitih skupin z namenom rušenja varnosti v Iranu, navaja DPA.

Letošnja smrt iranske najstnice
Sicer je v Iranu konec letošnjega oktobra umrla tudi 16-letna Armita Geravand, ki jo je po navedbah organizacij za človekove pravice mesec dni pred tem na vlaku podzemne železnice v Teheranu pretepla moralna policija. Med napadom je utrpela hude poškodbe, ker naj ne bi nosila hidžaba. Primer Armite Geravand je v Iranu in drugod po svetu sprožil ogorčenje in vnovič spomnil na primer Mahse Amini.