Foto: EPA
Foto: EPA

Preostanek kazni bo pet let pogojen, je za reformistični časopis Ham Mihan dejal njun odvetnik Amir Raisian. V tem času bosta morali novinarki opraviti tečaj "urjenja iz profesionalne etike", države pa ne bosta smeli zapustiti.

Raisian ni pojasnil, ali se lahko na obsodbo pritožijo, poročilo časopisa Ham Mihani pa tudi ne obrazložijo podrobneje, česa sta bili novinarki obtoženi.

Sestra Elnaz Mohamadi, Elahe, ki dela za Ham Mihan, je v zaporu od lanskega septembra, potem ko je poročala s pogreba Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju 16. septembra 2022.

Smrt 22-letne iranske Kurdinje po aretaciji zaradi očitkov o kršenju pravil oblačenja za ženske je povzročil večmesečne proteste po državi.

Tuje organizacije za zaščito človekovih pravic so poročale o številnih aretacij pred obletnico smrti Mahse Amini.

Elnaz Mohamadi je bila že februarja aretirana in za teden zaprta v zaporu Evin. Razlog aretacije ni bil znan, poroča Guardian.

V lanskih protestih je bilo ubitih več sto ljudi, vključno z več deset pripadniki varnostnih sil, tisoče ljudi pa je bilo aretiranih zaradi povezanosti s protesti, ki so jih oblasti označevale za izgrede, spodbujane iz tujine.

Zaradi primerov nasilja zoper varnostne sile, tudi ubijanja, je bilo usmrčenih sedem moških.
Lokalni mediji so prejšnji mesec poročali, da so oblasti po protestih zaslišale ali aretirale več kot 90 novinarjev.

V sredo je iranska tiskovna agencija poročala, da je bila Nazila Marufian, novinarka, ki se je uprla strogim pravilom oblačenja in je bila avgusta v zameno za varščino izpuščena na prostost, spet aretirana, ker v javnosti ni nosila naglavne rute.