Novi predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny je bil tudi dolgoletni urednik na TV Slovenija. Foto: RTV SLO
Novi predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny je bil tudi dolgoletni urednik na TV Slovenija. Foto: RTV SLO

Upravni odbor, ki ga je za dobo štirih let imenoval Državni zbor Republike Slovenije na seji 28. maja, se je tako prvič sešel, sejo pa je sklical minister za kulturo Vasko Simoniti, so sporočili z ministrstva.

Sejo, na kateri so se zbrali Lenka Bajželj, Veronika Brecelj, Ignacija Fridl Jarc, Aleš Jan, Iztok Kovač, Milan Ljubić, Bine Matoh, Marko Mihevc, Andrej Misson, Jaš Otrin, Marko Peljhan, Jaroslav Skrušny, Janez Suhadolc, Nadja Zgonik in Matjaž Zupančič, so nadaljevali z razpravo o možnih kandidatih za člane strokovnih komisij in nadaljnjem delu upravnega odbora Prešernovega sklada.

Predsednik upravnega odbora sklada je tako postal 61-letni Skrušny, ki se je uveljavil kot prevajalec, predvsem iz francoskega in češkega jezika, ter dolgoletni urednik na TV Slovenija.

Izbiranje dobitnikov Prešernovih nagrad
Upravni odbor Prešernovega sklada, ki deluje pri ministrstvu za kulturo, se prvenstveno ukvarja z zbiranjem predlogov ter izbiranjem dobitnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Dobitnike nagrad izbira na podlagi predlogov lastnih strokovnih komisij – za književnost, scensko umetnost, likovno umetnost in glasbo.

Upravni odbor prav tako sodeluje pri oblikovanju programa proslav v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki se vsako leto zgodi na predvečer obletnice smrti pesnika Franceta Prešerna, 7. februarja.

M. K.