Turšič je na položaj KSEVT-a in druge težave na področju kulture opozoril z gladovno stavko, ki jo je začel 30. septembra, in med drugim zahteval, da se KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo. Foto: BoBo
Turšič je na položaj KSEVT-a in druge težave na področju kulture opozoril z gladovno stavko, ki jo je začel 30. septembra, in med drugim zahteval, da se KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo. Foto: BoBo

Tako pravi v. d. direktorja in soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Miha Turšič o dogajanju, ki je sledilo seji odbora DZ-ja za kulturo 14. oktobra, na kateri je vlada kot rešitev za obstoj tega središča v prihodnje predlagala ustanovitev slovenske vesoljske agencije v sklopu gospodarskega ministrstva.

Turšič je takrat izrazil zadovoljstvo s tem predlogom in pričakuje, da se bodo zadeve v kratkem razpletle. Z ministrstva za kulturo pa so sporočili, da je za danes dopoldne sklican sestanek pri državnem sekretarju v kabinetu predsednika vlade Tadeju Slapniku glede te zadeve.

Predvidoma pod tremi ministrstvi
Delovanje vesoljske agencije naj bi koordinirala tri ministrstva, na katera sega KSEVT - za gospodarstvo, za kulturo in za izobraževanje -, agencija pa bi v sklopu tehnične pisarne prevzela delovanje javnega zavoda. Kot je Slapnik pojasnil na jesenski seji, bi s tem država posredno prevzela soustanoviteljstvo KSEVT-a, omogočila stabilno financiranje plač zaposlenih in osnovna sredstva za njegovo delovanje.

Turšič je na položaj KSEVT-a in druge težave na področju kulture opozoril z gladovno stavko, ki jo je začel 30. septembra, in med drugim zahteval, da se KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo. Takrat je dejal še, da mu zaradi pomanjkanja sredstev ne uspe realizirati že dogovorjenih projektov ali izvajati programa. Odstopila je tudi ekipa, ki se je ukvarjala z izobraževanjem.

Po gladovni stavki
Gladovno stavko je sklenil 16. oktobra, potem ko je prejel mnenje direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v KSEVT-u upravičena in transparentna. Z ministrstva za kulturo pa so takrat sporočili, da Turšičeva interpretacija mnenja ni bila točna. Ta pa je mnenja, da se je ministrstvo odločilo dokončno obračunati z njim.

"Ne samo, da še vedno ne znajo pravno argumentirati svojih obtožb, odločili so se tudi za mojo osebno diskreditacijo. Pri tem ne izbirajo sredstev. Izbrali so si najšibkejše. Izkoriščajo socialne in čustvene stiske tistih, ki jih sami stradajo in uničujejo. V članku [na osebni spletni strani Bojana Požarja] omenjena ena izmed uradnic ministrstva, bolje znana kot direktorica direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik, se je odločila stisko moje nekdanje partnerice zlonamerno izkoristiti za medijsko obračunavanje z mano. Pod pretvezo sočutja in brez njene privolitve. Za "nagrado" ji je celo obljubila finančno pomoč, če se prijavi na določen razpis."

Sestanek pri državnem sekretarju v kabinetu predsednika vlade je predviden za danes dopoldne.