Raznovrstne prireditve v starem mestnem jedru. Foto: www.transromanica.com
Raznovrstne prireditve v starem mestnem jedru. Foto: www.transromanica.com
Spektakularni krst kinoprojektorja za predvajanje filmov. Foto: DPZN
Začel se je Koperground

Dosedanjo Galerijo Menza numero due je Brecelj prekrstil v Galerijo Kabina. Razlog za to se skriva v na novo montiranem 35-milimetrskem kinoprojektorju, s katerim bodo predvajali filme v primeru dežja med festivalom ter tudi nadalje v rednem programu Društva prijateljev zmernega napredka.

Koperground, festival glasbe (prvi večer z Moveknowledgement), filma, gledališča, animacije in javnih tribun se je začel na vrtu koprskega Pokrajinskega muzeja z nagovorom istrskega ustvarjalca Francija Blaškoviča.

Pereče družbene teme na filmu
Letošnji program v ospredje postavlja dokumentarni film, še posebej hrvaško neodvisno produkcijo. Tako se v Koper vrača eden največjih upov hrvaške dokumentaristične produkcije Andrej Korovljev, ki bo predstavil film Una storia polesana, v katerem opozarja na problematiko ljudi, ki živijo na robu družbe v Pulju. Organizatorji so iz programa izpostavili še dva hrvaška filma: Ottavio, ki sta ga zrežirala Diana Groo in Attila Kekesi ter Napušteni grad, ki je nastal v režiji Magdalene Piekorz , poetični, a ostri protest proti revščini Otok rož brazilskega cineasta Jorgeja Furtade ter Uvod v Pariško komuno britanskega dokumentarista Petra Watkinsa. Domačo produkcijo bo zastopal film Umirajoča tišina mladega koprskega ustvarjalca Črta Brajnika, ki ga je posvetil kraški pokrajini in njenim upornim ljudem.

Aktivizem in "privatizacija" vodnih virov
Nekatere projekcije bodo pospremila predavanja znanih teoretikov o aktualnih temah. Srbski filozof anarhist Aleksa Golijanin bo spregovoril o aktivizmu ter podrobno predstavil lik in bogati opus Petra Watkinsa, Gorazd Pretnar in Anton Kornat pa bosta načela problematiko "privatizacije" vodnih virov po svetu, ki jih izvajajo velike mednarodne korporacije.

Eksplozija zvoka
Organizatorji so poskrbeli tudi za raznovrsten glasbeni program. Poleg omenjene skupine Moveknowledgement bodo nastopile še eksperimentalna avstrijska zasedba The Scarabeusdream, prekmurski enfant terrible, kantavtor Dani Kavaš, njegovi sovaščani ŠKM banda ter francoska skupina Un Swing De R'tard, ki preigrava mešanico svinga, psihedelije in rocka. Zadnji dan bo na sporedu tudi gledališka predstava Večna Medikacija, ki je nastala v produkciji festivala Mesto Žensk.

Začel se je Koperground