Emonska promenada je od prvotne zamisli - povezati dva mednarodna poletna festivala, Trnfest in Festival Ljubljana, s promenado od Trnovske cerkve do Zoisove ulice - prerasla v mednarodni ulični festival s široko izbiro različnih umetniških praks. Foto: MMC RTV SLO
Emonska promenada je od prvotne zamisli - povezati dva mednarodna poletna festivala, Trnfest in Festival Ljubljana, s promenado od Trnovske cerkve do Zoisove ulice - prerasla v mednarodni ulični festival s široko izbiro različnih umetniških praks. Foto: MMC RTV SLO
Del Emonske ulice so zasedle tudi zanimive igrače, narejene iz odpadnih predmetov, ki so jih nato člani skupine Guixot de 8 reciklirali. Foto: MMC RTV SLO
Prva lutkovna predstava Emonske promenade je bila Volk in kozlička. Foto: MMC RTV SLO

Emonska promenada je z lutkovno predstavo za otroke Volk in kozlička odprla svoje tridnevno dogajanje. 9. mednarodni poulični festival bo tako do 30. avgusta v glavnem programu ponudil enajst tujih in devet slovenskih gledališč, ki bodo skupaj izvedla 25 različnih dogodkov. Vsak dan se bosta Trnovski most in Emonska ulica spremenila v ustvarjalno sprehajališče.

Obiskovalcem bodo na voljo raznovrstne predstave, od mehiškega tradicionalnega lutkarstva, sodobnega češkega lutkarstva do pripovedovanja pravljic, stand up komedije, cirkuških in vrhunskih akrobatskih nastopov. Večinoma interaktivne, poučne in zabavne predstave so primerne za družinsko občinstvo.

Poskrbljeno za živahnost
Kot je zapisala Irena Rajh Kunaver, ki skrbi za program in organizacijo festivala, vabijo tako uveljavljene in vrhunske avtorje kot tudi še neznane, a zanimive artiste. "Predvsem pa skrbimo, da je v času festivala Trnovo - širše središče Ljubljane - živahno in drugačno. Program namenjamo tako najmlajšim z izbranimi lutkovnimi in gledališkimi predstavami ter mladini in odraslemu občinstvu z vrhunskimi artistično-gledališkimi nastopi."

Lutke tako in drugače
Letos je festival usmerjen predvsem k lutkovnemu gledališču; z ramo ob rami se bosta domači poklicni lutkovni gledališči iz Ljubljane in Maribora predstavili ob priznanih neinstitucionalnih lutkarjih Koruznega zrna ter gledališča Fru-Fru. Iz tujine pa organizatorji napovedujejo mehiške lutke in slovaške, češke ter hrvaške ustvarjalce, ki izhajajo iz znanih otroških pravljic, prepletenih in odigranih na nov, sodoben način, gledališče Minotaurus pa se v predstavi za odrasle loteva raziskovanja osnovnih naravnih elementov.

Igrala iz odpadnih materialov
Kot vrhunec pa je letos napovedan nastop španske skupine Los 2play, ki piše novo vznemirljivo dejanje v zgodovini cirkusa. Prišli bodo avstralski akrobat Leighton Ledbuoy aka Led Hed s kitajskim slogom akrobacij, poulični kabaret skupine Buffpapier&Pumcliks (Švica, Italija, Francija) in družbenokritična akrobatka Carly Ko iz ZDA, ki se loteva kritike medijskega prikazovanja ideala lepote ženskega telesa. Glavni program bodo spremljale delavnice in igralnice. Hiša otrok in umetnosti bo igrala iz odpadnih predmetov katalonske skupine Guixot de 8, ki že deveto leto gostuje na Emonski promenadi in je postala že njen zaščitni znak.

Že vrsto let spodbuja umetnost uličnega gledališča tudi zunaj Ljubljane in se povezuje s festivali ter organizatorji poletnih kulturnih prireditev po vsej Sloveniji. Letos gostje Emonske promenade zunaj Ljubljane gostujejo na festivalih, kot so Puf festival Koper, Lutkovni pristan Maribor, Zmaj 'ma mlade (Postojna) in Ptuj - odprto mesto. Poteka še sodelovanje z italijanskim lutkovnim festivalom Alpe Adria.