Foto:
Foto:

Nadaljevanka, ki bo na sporedu ob 20.00, je nastala v koprodukciji med Češko televizijo, madžarskim neodvisnim producentom Studio FÁMA-92, ORF in RTV Slovenija.

Mahlerjevo življenje v treh delih
V treh zaokroženih delih prikazuje življenje in delo znamenitega avstrijskega skladatelja in dirigenta Gustava Mahlerja. Pripoved spremlja Mahlerjeva glasba v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Antona Nanuta. Nadaljevanko je napisal in zrežiral češki režiser Pavel Kačírek, v vlogi Gustava Mahlerja pa nastopa Marek Brodský.

Muzikologa Jiří Rychetský in Henry-Louis de la Grange gledalca popeljeta skozi burno dobo bleščečega zatona habsburške monarhije in njenega umetniškega vrhunca v času dunajske secesije.

Skladatelj je živel tudi v Ljubljani
Prvi del nadaljevanke Pridiga ribam z naslovom Čudežni rog začenja pripoved na češkem Moravskem, od koder je izviral skladateljev rod. V drugem delu Vzpon na vrh mladega Mahlerja leta 1882 pot zanese v Ljubljano, kjer je ostal leto dni. Od tod ga je pot vodila v češki Olomouc in naprej v operno gledališče v Pragi, kjer si je ustvaril sloves vrhunskega dirigenta. Tretji del Sestop v večnost opisuje skladateljevo najplodovitejše obdobje. Cena za dirigentsko mesto v dunajski operi je bila visoka, saj se je Mahler moral odreči judovski veri in prestopiti v katoliško.

V tem obdobju njegovega življenja so nastajale velike simfonije - od Tretje do Osme, hkrati pa je v njegovo življenje vstopila muza dunajske umetniške secesije Alma Schindler. V nadaljevanki jo je upodobila Gabriela Filippi.