Objekt naj bi bil razdeljen na prostore UGM-ja in Maksa, vmes pa bi bili skupni prostori. Med drugim naj bi zajemal večnamensko dvorano, ki bi se lahko uporabljala v protokolarne namene, pa tudi kot poročna dvorana. Foto: Mestna občina Maribor
Objekt naj bi bil razdeljen na prostore UGM-ja in Maksa, vmes pa bi bili skupni prostori. Med drugim naj bi zajemal večnamensko dvorano, ki bi se lahko uporabljala v protokolarne namene, pa tudi kot poročna dvorana. Foto: Mestna občina Maribor
Komentar Ota Lutharja, da je 'ideja Maksa propadla', so na MOM-a razumeli kot lapsus. Foto: BoBo

Na Mestni občini Maribor (MOM) so danes zagotovili, da bo projekt Mariborskega kulturnega središča, znanega pod imenom Maks, ki so ga umestili na območje nekdanje tovarne Merinka na Studencih, zagotovo uresničen. S tem so tudi zanikali navedbe predsednika sveta zavoda EPK Ota Lutharja, da Maksa očitno ne bo, in jih označili za lapsus.

Kot so danes pojasnili na MOM-u, je mestni svet 30. maja sprejel odločitev, da se v prvotni projekt Maksa umesti program Umetnostne galerije Maribor (UGM), ki je bil sprva zasnovan samostojno. Programska združitev dveh projektov je bila po njihovem mnenju mogoča, saj je tudi osnovna ideja načrtovanega prireditvenega centra, sicer še pred časom znanega pod imenom Pandurjev center, omogočala prireditveno dejavnost.

Na osnovi sklepov mestnega sveta MOM-a je družba ZIM v večinski občinski lasti dopolnila projektno dokumentacijo in ustrezno prilagodila tehnične, ekonomske in terminske aktivnosti projekta. Vse navedene aktivnosti potekajo skladno z načrtovano dinamiko, gradnjo centra pa nadzirajo pristojne službe MOM-a in komisije mestnega sveta, pojasnjujejo na mestni občini.

Kot zagotavljajo, bo dopolnjen skupni projekt Maksa in UGM-ja tako kot prvotno zamišljen center Maks sledil najvišjim presežkom na področju tehnike in arhitekture ter dajal programom in nastopajočim možnost, da svoje zanje in dosežke predstavijo tako lokalni kot širši javnosti.

Gradbišče čaka izvajalce
"Maribor si zasluži presežke in jih bo z novim centrom na Studencih tudi dobil. Že bežen pogled na nabrežje reke Drave kaže prve orise centra, obstoječi objekti tovarne Merinka so namreč odstranjeni in zemljišče čaka na delovne stroje in gradbene izvajalce, ki bodo skladno s terminskim planom začeli gradnjo novega centra," zagotavljajo na MOM-u.

Ni še odločeno, kdo bo gradil
Kot je za petkovo izdajo Večera pojasnil direktor družbe ZIM Matjaž Knez, bo gradbeno dovoljenje za objekt izdano na začetku tega meseca, dela pa bodo morali začeti najpozneje sredi julija, če želijo projekt skladno s terminskim načrtom končati maja prihodnje leto, torej sredi precejšnjega dela izvajanja dogodkov v okviru EPK-ja. Kdo bo objekt gradil, za zdaj še ni jasno, v igri pa naj bi bila dva resna ponudnika z vsemi potrebnimi garancijami.