Matjaž Pikalo se bo udeležil prestižnega pisateljskega rezidenčnega programa na ameriški univerzi v Iowi. Foto: BoBo
Matjaž Pikalo se bo udeležil prestižnega pisateljskega rezidenčnega programa na ameriški univerzi v Iowi. Foto: BoBo

Matjaž Pikalo je doslej objavil pet pesniških zbirk in več knjig za otroke. Za delo Luža je leta 2002 prejel večernico in bil za njo uvrščen na IBBY častno listo 2004 (plaketo je prejel na IBBY kongresu v Cape Townu). Leta 2004 je prejel tudi italijansko nagrado umetnost brez meja za delo Misli dobro in modro. Trenutno je po njegovem scenariju v produkciji film o Ivanu Cankarju. Sicer je tudi glasbenik in nastopa tako sam kot v skupini Autodafe. Njegovo sodelovanje v rezidenci sta omogočila ameriško veleposlaništvo v Ljubljani in Univerza v Iowi, je navedeno na spletu.

Pisateljski rezidenčni program na ameriški Univerzi v Iowi ima bogato tradicijo, vsako leto pa se ga udeležujejo avtorji z vsega sveta. Cilj programa je omogočiti prostor in čas za pisanje, branje, raziskovanje, prevajanje in druge dejavnosti, na primer izvajanje predavanj in panelne diskusije, hkrati pa postati del kreativne literarne in akademske skupnosti univerze.

Od leta 1967 do danes se je rezidence udeležilo več kot 1400 avtorjev najrazličnejših narodnosti s celega sveta. Med njimi sta bila tudi prejemnika Nobelove nagrade za literaturo Orhan Pamuk in Mo Yan.

Med letošnjimi udeleženci programa bodo poleg Pikala tudi nigerijski pisatelj Gimba Kakanda, mehiški pisatelj Xavier Villanova, belgijska pesnica Fatena Alghorra in Venezuelka Enza Garcia Arreaza. Letošnja 50. izdaja, ki se bo začela danes, bo trajala do 7. novembra.