"Ministrstvo za kulturo je vložilo tožbo proti vsaki organizaciji posebej. V primeru Centra za slovensko književnost in vseh preostalih je mogoča pritožba na višje sodišče, kar bomo tudi storili," pojasnjuje Iztok Šori z Mirovnega inštituta, ene od organizacij, ki imajo tam prostore.

Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo. Foto: BoBo

"S tem se Centru ne bo treba izseliti konec marca, ampak bomo čakali na sodbo višjega sodišča," še pravi Šori. V izjavi za javnost so nevladniki zapisali, da bo na cesti pristalo 18 uspešnih in mednarodno priznanih nevladnih organizacij ter šest knjižnic, če bo ministrstvu uspelo uresničiti svoje namere.

Sorodna novica Ministrstvo za kulturo "deložira" nevladne organizacije, ki pa Metelkove 6 "ne nameravajo zapustiti"

To potezo razumejo kot "grob poskus spodkopavanja neodvisnega, avtonomnega in svobodnega ustvarjanja, ki na Metelkovi 6 poteka že četrt stoletja. Žal gre le za eno v vrsti dejanj, s katerimi aktualna oblast dokazuje, da je pripravljena tolerirati samo sebe in svoje kimavce ter škodovati vsemu, nad čimer nima neposrednega nadzora. Družbena škoda, ki jo pri tem povzroča, je ne zanima."

Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo.

"Ministrstvo ignorira tudi določila iz naših najemnih pogodb"
"Nameram ministrstva smo se uprli, saj sklep vlade iz leta 1994 določa, da se na Metelkovi 6 zagotovi prostore za organizacije iz Mreže za Metelkovo. Ta je odločilno prispevala k temu, da je danes kompleks nekdanje vojašnice v celoti namenjen kulturi in civilnodružbenim organizacijam. Ministrstvo ignorira tudi določila iz naših najemnih pogodb, da je treba v primeru prekinitve najemnega razmerja izvesti nov razpis za najemnike in starim zagotoviti nove prostore pod enakimi pogoji, kakor ignorira tudi sklep parlamentarnega odbora za kulturo, naj se aktivno vključi v iskanje nadomestnih prostorov za sedanje najemnike,"
so v svoji izjavi za javnost še zapisali nevladniki.

Sorodna novica Rok za izselitev nevladnikov z Metelkove 6 podaljšan za pol leta, rešitve še ni

Pozdravljajo prenovo stavbe
Njihova izjava se sklene s pozivom, naj ministrstvo za kulturo "preneha napadati neodvisne kulturne, znanstvenoraziskovalne in zagovorniške organizacije na Metelkovi 6 in ustavi sodne postopke za izselitev". Hkrati pozdravljajo napovedano prenovo stavbe in pričakujejo, da se bo odvijala v sodelovanju s sedanjimi najemniki.

Kakšna stališča imajo do izselitve politične stranke?
Ob tem nevladniki pozivajo politične stranke, da še pred volitvami predstavijo svoja stališča, kako nameravajo v primeru, da bodo prišle na oblast, ravnati z Metelkovo 6, ter jasno vizijo o vlogi nevladnih organizacij v družbi.