Foto:
Foto:

Muzej v Suhi, ki leži ob meji med Slovenijo in Avstrijo, bo namenjen stalni postavitvi zbirke likovnih del avstrijskih umetnikov od leta 1945 dalje, ki so del zasebne zbirke Herberta W. Liauniga. Arhitekturni predlog pa naj ne bi le ustrezno predstavil umetniške zbirke, temveč naj bi zasnoval arhitekturni objekt, ki bo v južnokoroškem podeželskem okolju pustil velik vtis.

Poleg arhitekturnega biroja Sadar Vuga Arhitekti so bili k sodelovanju povabljeni še UN Studio, Diller&Scofidio, Odile Decq in EMBT – Benedetta Tagliabue.

Arhitekturni predlog slovenskih arhitektov
Muzej je v zasnovi Sadar Vuga Arhitektov zasnovan kot instrument opazovanja in doživetja, ki ima razpoznavno in zapomnljivo obliko. Materiale in atmosfero črpa iz arheološkega značaja konkretnega ruralnega okolja, za arhitekturno zasnovo pa je pomemben tudi avtonomni značaj specifične zbirke. Terminologija koncepta muzeja, ki je zasnovan kot okolje, ki ljudi očara, vključuje pojme neskončnosti, atmosfere, topline, eksotike in svežine. Pozimi je muzej zaprto telo, v poletnem obdobju pa razpre svoja velika mehanska krila.

Razstavo natečajnih del petih izbranih arhitekturnih birojev si lahko do 18. aprila ogledate v Muzeju moderne umetnosti v Celovcu.