Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca je julija letos izročila posle vršilcu dolžnosti ministrstva za kulturo Boštjanu Žekšu, ki se je ukvarjal predvsem s tekočimi zadevami, največ z rebalansom proračuna, Evropsko prestolnico kulture 2012 in Nacionalnim programom za kulturo. Foto: BoBo
Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca je julija letos izročila posle vršilcu dolžnosti ministrstva za kulturo Boštjanu Žekšu, ki se je ukvarjal predvsem s tekočimi zadevami, največ z rebalansom proračuna, Evropsko prestolnico kulture 2012 in Nacionalnim programom za kulturo. Foto: BoBo
Jožef Školč, novi državni sekretar na ministrstvu za kulturo, je bil v letih od 1994 do 1996 predsednik državnega zbora. V letu 2007 je prevzel vodenje poslanskega kluba LDS. Od leta 2008 je bil državni sekretar za področje nevladnih organizacij.
Jožef Školč je konec julija postal državni sekretar na ministrstvu za kulturo, na novinarski konferenci ob koncu mandata pa je povedal, da sta si za glavno nalogo z ministrom Žekšem zadala z minimalnimi posegi zagotoviti izvajanje že sprejetih programov. Foto: BoBo
Vojko Stopar
Generalni direktor direktorata za medije Vojko Stopar je kot uspeh v zakonodaji označil zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, zakon o Slovenskem filmskem centru in zakon o Slovenski tiskovni agenciji. Foto: BoBo

Boštjan Žekš, minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, in državni sekretar na ministrstvu za kulturo Jožef Školč, sta na današnji novinarski konferenci ob iztekajočem se mandatu razložila, da sta nalogo prevzela za tri mesece, potem pa zaradi višje sile "nasedla" na ministrstvu, kjer se sicer trenutno "ukvarjajo samo s tekočimi zadevami".

Kmalu Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi
Njuno nekajmesečno obdobje vodenja ministrstva so zaznamovali predvsem rebalans in proračun za naslednje leto, ki utegne zaradi splošnega varčevanja precej prizadeti kulturne dejavnosti, projekt Evropska prestolnica kulture 2012 in Nacionalni program za kulturo (NPK) 2012-2015, ki je po Žekševih besedah prišel do vmesne faze. Školč je poudaril, da sta si za glavno nalogo z Žekšem zadala z minimalnimi posegi zagotoviti izvajanje že sprejetih programov. Med uspehi ministrstva v iztekajočem se mandatu je poudaril okrepitev fizične infrastrukture v kulturi, ne le na področju dediščine arhivov, omenil je tudi te dni potekajoči tehnični pregled ljubljanske Opere, in da bo vrata kmalu odprl tudi Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi.

Dosežke ministrstva v iztekajočem se mandatu so predstavili direktorji posameznih direktoratov na ministrstvu za kulturo, ki so se strinjali, da bi okrnjeni proračun ministrstva poleg normalnega delovanja javnih zavodov, društev in samozaposlenih v kulturi onemogočil tudi razvoj in nove projekte.

Predpisi za izboljšanje položaja samozaposlenih in društev
Generalna direktorica direktorata za kulturni razvoj in mednarodne zadeve Sonja Kralj Bervar je kot prednostni nalogi naglasila vzpostavljanje programskega sistemskega okvira za boljše kulturno delovanje in povečanje promocije slovenske kulture v mednarodnem prostoru. Ministrstvo je v mandatu od leta 2008 vladi in državnemu zboru predlagalo 64 novih predpisov na področju kulture, usmerjenih predvsem v izboljšanje položaja samozaposlenih in kulturnih društev.

Omenila je tudi predlog Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2012-2015, ki so ga v minulem tednu predali Nacionalnemu svetu za kulturo, in predlog posodobitve javnih kulturnih zavodov, ki je tudi že pripravljen kot vladno gradivo. Na področju mednarodnega sodelovanja so se po besedah Kralj Bervarjeve sredstva povečala za sto odstotkov, kar je omogočilo med drugim tudi vzpostavitev spletnega portala culture.si in v sodelovanju z zunanjim ministrstvom finančnega mehanizma kulturne žepnine.

Kolišča in zaščita Plečnikove dediščine v Ljubljani
Generalna direktorica direktorata za umetnost Barbara Koželj Podlogar je poudarila vzpostavitev dialoga z društvom Asociacija, preko katerega so reševali težave nevladnih organizacij v kulturi. Na tem področju so bili vpeljani štiriletni programski razpisi, ki so olajšali njihovo delovanje, dodelili pa so jim tudi dodatna sredstva v višini več kot 1,5 milijona evrov.

Generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino Damjana Pečnik je poudarila vpis kolišč na Ljubljanskem barju na Unescov seznam svetovne dediščine in zaščito Plečnikove dediščine v Ljubljani z odlokom o razglasitvi za kulturni spomenik državnega pomena.

V središču delovanja direktorata za medije pa je bil po besedah njegovega generalnega direktorja Vojka Stoparja v središču delovanja zakonodaja: pripravili so pet zakonov z medijskega področja, pri čemer so bili uspešni pri zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah, zakonu o Slovenskem filmskem centru in zakonu o Slovenski tiskovni agenciji.