Ni naključje, da smo danes diskusijo o rebalansu začeli s kulturo. Kultura je bila za Slovence vedno zelo pomembna, je po seji vlade povedal premier. Foto: BoBo
Ni naključje, da smo danes diskusijo o rebalansu začeli s kulturo. Kultura je bila za Slovence vedno zelo pomembna, je po seji vlade povedal premier. Foto: BoBo
Boštjan Žekš
Po odstopu Majde Širca z mesta ministrice za kulturo njeno vlogo prevzema Boštjan Žekš. Foto: BoBo

Ravno zaradi tega so po premierjevih besedah diskusijo o rebalansu začeli prav s področjem kulture, Pahor pa je izrazil tudi zadovoljstvo, da je položaj na ministrstvu prevzel Boštjan Žekš, sicer minister za Slovence v zamejstvu.

Povečanje obsega denarja za kulturo v rebalansu, ki pa bo manjši od istega ki so ga načrtovali, Pahor pojasnjuje z razlogom nižjega prihodka v državno blagajno, ki je plod znižanja gospodarske rasti. "4,6-odstoten deficit proračunskega primanjkljaja je obvladljiv. Če hočemo ostati pod 45 odstotkov javnega dolga širšega spektra države, moramo pri vseh dejavnikih doseči pri vseh ministrstev, žal tudi pri kulturi. Dobila bo več sredstev kot lani, vendar manj kot jih je pričakovala," je pojasnil premier.
"To ni državna, ampak javna televizija"
Glede predloga o zvišanju RTV-prispevka za 21 centov so se odločili, da ga prestavijo do odločitve o zakonu o medijih. "Naj ne bo nobenih dvomov, to ni državna, ampak javna TV. Je pa država odgovorna, da zagotavlja pogoje. Če bi bilo ogroženo delovanje RTV Slovenija, bo vlada povečala naročnino, če bodo za to ustrezni razlogi," je še povedal Pahor, ki dodaja, da pričakuje, da se bo izredno skrbno ravnalo s stroški.
Pahor ni želel zavrniti Širce
Na vprašanje, zakaj ustanavljati dva zavoda - Center sodobnih plesnih umetnosti in Center za upravljanje idrijske dediščine - s področja kulture, je Pahor odgovoril, da ju predpisuje zakon. "To ni naša arbitrarna odločitev. Vlada je ustanovila dva kulturna zavoda, poleg Centra za upravljanje idrijske dediščine še Zavod za sodobno plesno umetnost, ki pa bo zaposloval največ eno osebo. Sprejel sem predlog ministrice," pojasnjuje.

"Ker je šlo za zadnji predlog ministrice, ki je zapustila vlado, sem danes predlog sprejel. Nisem želel, da bi imel kdo občutek, da sem predlog zavrnil ravno zato, ker odhaja," je zatrdil premier.
Kulturniki protestirali proti napovedanem rezu
Precej prahu v javnosti je v preteklih dneh dvignil napovedan rez proračuna ministrstva za kulturo - to bi se namreč z rebalansom moralo odreči 38 milijonom evrov oziroma 18 odstotkom vsega denarja, ki mu je bil na začetku namenjen. Zaskrbljenost nad tako odločitvijo je najprej izrazila odhajajoča ministrica za kulturo Majda Širca, ki je opozorila, da ministrstvo porabi polovico proračuna za plače zaposlenih, kar pomeni, da z novim predlaganim rebalansom za programe, naložbe in projekte ne ostane skoraj ničesar.
Proti rebalansu so pozneje protestirali še v društvu Asociacija, ki združuje nevladne organizacije in samostojne ustvarjalce na področju kulture in umetnosti, ter slovenski režiserji, po spletu pa je zaokrožila tudi peticija proti krčenju sredstev, namenjenih kulturi, pod katero se je podpisalo skoraj 7.000 ljudi.