Foto:
Foto:
Notranjost solinarske hišice.

Zbirko so zasnovali pred dobrimi 13 leti. Odtlej so jo prenovili in zaokrožili v celoto. Visoko priznanje podeljuje evropska mednarodna organizacija Europa Nostra, ki združuje več kot 200 nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s kulturno dediščino. Namen priznanja je, poleg nagrade za dobro opravljeno delo, tudi večanje zanimanja javnosti za projekte, ki se tičejo kulturne dediščine, in lažje črpanje sredstev za nagrajene projekte.

Projekt trenutno ustavljen
Zbirko med drugim sestavljajo tri opremljene in prenovljene solinarske hišice ter urejena solna polja. Medalja, ki so jo za zbirko prejeli, si bodo obiskovalci lahko ogledali prav na steni ene izmed solinarskih hišic. Obstajajo načrti in ideje tudi za nadaljnjo prenovo, vendar pa so postopki trenutno ustavljeni, saj piranska upravna enota ni izdala gradbenega dovoljenja za prenovo četrte hišice.

Pohvale solinarski zbirki
Predstavnica organizacije Europa Nostra Charlotte Croy Twickel je ob odkritju plakete med drugim ob pohvalnih besedah zbirki dejala še, da bi medalja lahko zbirko Na sečoveljskih solinah še bolj približala slovenski in tuji javnosti.