"Vodstvo in zaposleni so zgradili do učencev prijazno šolsko okolje, polno priložnosti in kreativnosti, šolo pa spremenili v živahno kulturno žarišče kraja," so med drugim zapisali o OŠ Petrovče v obrazložitvi podelitve naziva najboljša kulturna šola. Foto: petrovce.si
Sklepna prireditev projekta Kulturna šola je del Tedna ljubiteljske kulture, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Foto: JSKD

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je imena izbranih šol razglasil danes na Ljubljanskem gradu na sklepni prireditvi, ki je del Tedna ljubiteljske kulture. Namen projekta Kulturna šola je predstaviti najkakovostnejše dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti in širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse. V okviru projekta je na leto organiziranih več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.

Tudi posebna priznanja za šole
Na sklepni prireditvi je JSKD najbolj izstopajočim šolam na področju kulture podelil še posebna priznanja. Kulturna šola leta 2015 v kategoriji velika šola je postala Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, kulturna šola leta 2015 v kategoriji srednje velika šola je postala Osnovna šola Franja Goloba Prevalje, kulturna šola leta 2015 v kategoriji podružnične in male šole je postala Osnovna šola Artiče.

Posebno priznanje za izredne dosežke na področju zborovske dejavnosti je prejela OŠ Franceta Bevka Tolmin, posebno priznanje za izredne dosežke na področju gledališke dejavnosti je prejela OŠ Dolenjske Toplice, posebno priznanje za izredne dosežke na področju lutkovne dejavnosti je prejela OŠ Slovenska Bistrica, posebno priznanje za izredne dosežke na področju folklorne dejavnosti je prejela OŠ Mirana Jarca Črnomelj.

Nadalje je posebno priznanje za izredne dosežke na področju filmske dejavnosti in multimedije prejela OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, posebno priznanje za izredne dosežke na področju likovne dejavnosti je prejela OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, posebno priznanje za izredne dosežke na literarnem področju je prejela OŠ Bogomirja Magajne Divača. In še posebno priznanje za izredne dosežke na področju kulturne dediščine, ki ga je prejela OŠ Brusnice, posebni priznanji za izredne dosežke na področju medgeneracijskega povezovanja pa sta prejeli II. OŠ Celje in II. OŠ Slovenj Gradec.

Javna tribuna in ogled prestolnice
Današnje sklepne prireditve projekta Kulturna šola se je poleg ravnateljic in ravnateljev 54 osnovnih šol in večine županov krajev najvišje nominiranih šol udeležilo še 160 otrok in 60 mentorjev kulturnih dejavnosti, ki so bili dopoldne na javni tribuni v Stari mestni elektrarni na temo drugačnosti zaradi bolezni ali invalidnosti. Z njo so želeli organizatorji poudariti, da lahko mnogi otroci kljub oviram dosegajo presežke na področju kulture. Na javni tribuni so predstavniki OŠ Ledina, najbolj kulturne šole late 2014, predstavili tudi priročnik za učitelje, ki so ga oblikovali na podlagi romana Čudo.

Otroke, razdeljene v skupine, so po javni tribuni sprejeli predstavniki različnih kulturnih ustanov v prestolnici in jim predstavili svoje dejavnosti. Eno izmed skupin otrok so sprejeli tudi Kralji ulice, ki so jim razkazali Ljubljano.