V zadnjih treh letih je bilo sicer za obnovitvena dela na objektih, kjer so dela zastala, namenjenih več kot 300.000 evrov davkoplačevalskega denarja Foto: Muzej solinarstva v Sečovljah
V zadnjih treh letih je bilo sicer za obnovitvena dela na objektih, kjer so dela zastala, namenjenih več kot 300.000 evrov davkoplačevalskega denarja Foto: Muzej solinarstva v Sečovljah

Ministrstvo je namreč pri pregledu finančnega poslovanja muzeja ugotovilo, da obstaja sum, da je javni zavod pri obnovi solinarskih hišk na Sečovljah ravnal v nasprotju z zakonom o javnem naročanju.

Pri pregledu poslovanja, ki so ga na ministrstvu za kulturo v Pomorskem muzeju Sergej Mašera opravili v preteklih tednih, so med drugim ugotovili, da obstaja pri obnovi Muzeja solinarstva, za katero je ministrstvo zavodu namenilo 114.927 evrov, sum, da je javni zavod ravnal v nasprotju z zakonom o javnem naročanju.

Ministrstvo za kulturo kot ustanovitelj omenjenega javnega zavoda poziva, da opravi revizijo celotnega poslovanja zavoda, za kar mu daje 30 dni, so sporočili iz ministrstva.

Morebitnih kršitev postopka oddaje javnih naročil po oceni ministrstva za kulturo ne ovržejo niti navedbe pravnega mnenja Evropskega pravnega centra, ki ga je naročila direktorica Martina Gamboz, niti poročila računovodskega in poslovnega svetovanja Milene Gorjup.

Na direktorico Pomorskega muzeja že od maja letijo očitki glede dolgotrajne obnove stavbe Solinarskega muzeja v Sečoveljskih solinah. Sumljivo naj bi bilo tudi poslovanje muzeja z gradbenim podjetjem v finančnih težavah. Gambozova očitke zavrača kot neutemeljene, pri čemer se sklicuje tudi na že izvedeno pozitivno revizijo poslovanja.

Solinarski muzej v Sečoveljskih solinah je sestavljen iz dveh solinarskih hiš "in situ", glavna kamna spotike pa sta bila izbira in plačilo obnovitvenih del ter neustreznost dokumentacije, na podlagi katere je potekala obnova omenjenih objektov. V medijih so se pojavljale tudi informacije o zastojih pri obnovi solinarskih hiš.