Peter Ternovšek že pol stoletja nastopa na odrskih deskah SNG-ja Maribor. Foto: Drama SNG Maribor
Peter Ternovšek že pol stoletja nastopa na odrskih deskah SNG-ja Maribor. Foto: Drama SNG Maribor
V Drami SNG Maribor je Peter Ternovšek odigral več kot sto vlog in za svoje igralske interpretacije prejel številna priznanja, med drugim leta 2006 Borštnikov prstan. Foto: Drama SNG Maribor
Nataša Matjašec Rošker prejme Glazerjevo listino za svoj nastop v predstavi Goga, čudovito mesto. Foto: SNG Drama Maribor

Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih pa je žirija dodelila novinarki Meliti Forstnerič Hajnšek, igralki Nataši Matjašec Rošker, založniku Primožu Premzlu in fotografu Branimirju Ritonji.

Več kot sto vlog v 50 letih
Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je osrednje priznanje mesta Maribor za dosežke na področju kulture. Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik odbora za podelitev teh nagrad Franci Pivec, so za letošnjega nagrajenca izbrali Petra Ternovška, ki ima za seboj že skoraj 50 let nastopanja na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. "Ni prebivalca našega mesta, ki ga po kakšni od vlog ne bi poznal," je poudaril.

MMC-jev intervju s Petrom Ternovškom iz leta 2007, ko je prejel Borštnikov prstan, preberite tukaj.

V Drami SNG Maribor je Peter Ternovšek odigral več kot sto vlog in za svoje igralske interpretacije prejel številna priznanja, med drugim leta 2006 Borštnikov prstan. Pivec je v obrazložitvi ponovil navedbe Mojce Kreft, ki je Ternovškovo delo opisala takole: "Peter je vstopil na to gledališko galejo z vero, ljubeznijo in upanjem - in je ni zapustil, zato je s svojim igralskim žarom v svojem večdesetletnem snovanju zaznamoval mariborsko in celotno slovensko gledališče, nič manj pa tudi film, televizijo in radijske valove."

Nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1987, bodo dobitniku predali na slovesnosti 21. marca v Kazinski dvorani SNG-ja Maribor.

Dobitniki Glazerjevih listin
Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih. Glazerjevo listino letos prejme "eno izmed najprepoznavnejših peres kulturnega žurnalizma" Melita Forstnerič Hajnšek, ki po besedah Pivca ne spremlja kulture le kot novinarka Večera, ampak tudi kot kulturna ustvarjalka in angažirana intelektualka.

Igralka Drame SNG Maribor Nataša Matjašec Rošker prejme Glazerjevo listino za svoj nastop v predstavi Goga, čudovito mesto režiserja Sebastijana Horvata, v kateri je odigrala tri različne vloge. V njej je po navedbah iz obrazložitve "z izjemno ustvarjalno fantazijo, ki temelji na poglobljenem intelektualnem razmisleku, subtilnem posluhu za nadgradnjo režijskih konceptov in izostrenem občutku za iskanje novih izraznih sredstev, ustvarila tri dovršene igralske interpretacije".

Glazerjevo listino pa prejmeta še založnik Primož Premzl in fotograf Branimir Ritonja za knjigo Petindvajset let Glazerjevih nagrad, ki je izšla lani. "Knjiga ni samo dokument, temveč tudi opomnik, da je mesto Maribor vsekakor bogatejše, kakor se včasih zdi," piše v obrazložitvi.

Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru, so priznanja mariborske občine za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke v kulturi. Nagrada za življenjsko delo je vredna 15.750 evrov, listina pa nekaj več kot 5.000 evrov.