Foto:
Foto:
Peter in Aljoša Ternovšek
Peter Ternovšek je v predstavi mestnega gledališča Ptuj, Vohljač, nastopil z ramo ob rami s svojim sinom, Aljošo, ki se ga mnogi spominjajo kot skoraj ponarodelega lika Duleta iz oddaje TLP na TVS Slovenija. Foto: Mestno gledališče Ptuj
Borštnikov prstan

Dobitnika največje slovenske gledališke nagrade je izbrala žirija za Borštnikov prstan, v kateri so bili teatrologinja Mojca Kreft, igralec Bine Matoh, tudi dobitnik Borštnikovega prstana 2004, in predsednik Sveta Borštnikovega srečanja, Tone Partljič.

Gledališki igralec Peter Ternovšek, rojen 10. aprila 1947, je od leta 1971 član mariborske Drame; na matičnem odru je izoblikoval vrsto dramskih likov iz domače in tuje gledališke literature. Nastopil je tudi v nekaj celovečernih filmih (Let mrtve ptice, Moj ata, socialistični kulak, Ljubezen nam je vsem v pogubo) in v več televizijskih filmih in nadaljevankah. Tačas ga je v Drami SNG Maribor moč gledati kot Doktorja Baugha v predstavi Mačka na vroči pločevinasti strehi.

Že večkrat je bil blizu nagradi ...
Leta 1983 je za svojo gledališko ustvarjanje Ternovšek prejel nagrado Prešernovega sklada, pa tudi na Borštnikovih srečanjih je dobil že več priznanj: Borštnikovo diplomo za vlogo Tončka v uprizoritvi Ta veseli dan ali Matiček se ženi (1971), nagrado občinstva BS-ja za vlogo Petra v uprizoritvi O ne, ščuke pa ne (1976), Borštnikovo diplomo in nagrado za vlogo Alana Stranga v uprizoritvi Equus (1978).

Mariborčani ga imajo radi
Linhartovo plaketo in zlato značko za ustvarjalno delo na področju gledališke in lutkovne dejavnosti je prejel leta 1977, leta 1997 nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Glazerjevo nagrado mesta Maribor z listino leta 2002, nagrado 5. festivala Monodrama 2004, in to za igro v uprizoritvi Pavlek Mestnega gledališča Ptuj. Leta 2004 je bil deležen še naslova "naj kulturnik" po izboru Mariborčanov.

Odštevanje do 25. oktobra
Prstan bo lastnika zamenjal na zadnji dan Borštnikovega srečanja, 25. oktobra, ko bodo podelili tudi nagrado za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za režijo, pet enakovrednih igralskih nagrad, eno za mladega igralca ali igralko, tri nagrade bodo šle v roke scenografom ali kostumografom, podelili pa bodo še nagrado Dominika Smoleta za najboljše izvirno dramsko besedilo ali prevod, dramatizacijo, jezikovno prilagoditev oz. lektorski dosežek, pa tudi nagrado za inovacije in estetski preboj.

Boj še ni pri koncu
Slavnostni začetek gledališkega srečanja je letos pospremila razstava o slovenski igralki Mariji Veri. Selektor festivala, na katerem se za priznanja poteguje deset predstav petih slovenskih gledaliških hiš, je letos prvič Matej Bogataj, ki si je ogledal več kot 90 uprizoritev. Že ob začetku srečanja je priznal, da je bil pri izboru vnaprej posebej naklonjen največjim gledališkim produkcijam zaradi pomena srečanja kot osrednjega slovenskega gledališkega festivala.