Namesto grafitov nas v podhodu pričaka 'ladijska kajuta' na kopnem. Foto:
Namesto grafitov nas v podhodu pričaka 'ladijska kajuta' na kopnem. Foto:
Podhod je prišel odpret župan Janković. Foto: MMC RTV SLO

Po prenovi podhoda pri Moderni galeriji, ki predstavlja glavno povezavo mestnega središča s parkom Tivoli, bo, upajmo, spet zaživela promenada, pas na osi od Tivolskega gradu pa vse do Mestne hiše pa bo spet lahko jedro družabnega življenja v prestolnici. Zaprtje Tromostovja in Stritarjeve ulice za motorni promet je bil namreč že prvi korak v tej smeri.

Slavnih grafitov ni več
Prenova je potegala v dveh glavnih sklopih: obnova obstoječega in dodajanje novega. Treba je bilo sanirati kanalizacijsko omrežje, odstraniti grafite, obnoviti tlak v podhodu, postaviti panele iz ekspandiranega kortena, prepleskati in pričvrstiti obstoječe ograje, osvetliti podhod ter sanirati stopnice. Skupna vrednost naložbe je znašala slabih 250 tisoč evrov; 220 tisočakov je iz proračuna prispevala občina, skoraj 29 tisočakov pa od koncesijskh dajatev od posebnih iger na srečo, ki so namenjena za urejanje objektov turistične infrastrukture.

Več kot samo najkrajša pot med točkama A in B
Podhod pri Moderni galeriji je bil do preureditve kljub kakovostnemu oblikovanju in osnovnemu vzdrževanju v slabem stanju. Tlaki so bili popokani, ograje razmajane, podhod pa je bil žrtev vsakdanjega vandalizma in je predstavljal velik strošek za vzdrževanje. Poglavitni cilj prenove pa je sledil viziji mesta, tako da ni le povezava dveh točk, temveč je postal tudi urbani prostor, ki je lahko park, ulica, sprehajališče, igrišče ali prireditveni prostor.