Foto: Radio Študent/Marijo Zupanov
Foto: Radio Študent/Marijo Zupanov

Gre za približno polovico minimalnega zneska 120.000 evrov, ki bi bil potreben, da bi RŠ ohranil "sedanji obseg delovanja, produkcijo civilnodružbenih, kulturnih in izobraževalnih projektov ter v povprečju 17 ur živega študentskega programa posebnega pomena v študentskem in občem javnem interesu na dan, ki ga soustvarja več kot 200 honorarnih sodelavk in sodelavcev", sta v izjavi za javnost zapisala uprava in uredništvo RŠ-a.

Predsednik ŠOU-a Klemen Petek je povedal, da se predvideni znesek med prvim in drugim branjem finančnega načrta lahko še spremeni, obstaja sicer možnost povišanja, čeprav se mu zdi skoraj nemogoče, da bi se vrnili na 120.000 evrov. "Ne morem pa komentirati vnaprej, kakšna bo končna številka, ker je to zdaj prvo branje. Med prvim in drugim branjem poteka neko obdobje, ko upam, da bomo našli neko skupno rešitev."

Po njegovih besedah se je treba zavedati, da so v primerjavi z letom 2019 izgubili 1,5 milijona evrov sredstev. "V proračunu leta 2019 smo imeli 4,4 milijona sredstev, potem je bilo leta 2020 do marca podobno, nato pa smo šli v rebalans na 3,6 milijona evrov in upali, da nam bo zakon o urejanju javnih financ iz leta 2011 to letos povrnil, a ga je vlada ukinila. Biti moramo realni in povedati, da so se znižale vse postavke. Verjamem, da je radiu težko delovati s toliko manj sredstev, ampak varčevati moramo povsod, ne samo pri njih. Vsem nam je težko delovati, in to ne zaradi naših odločitev, ampak odločitev vlade in državnega zbora o znižanju financiranja," je dejal.

Sorodna novica Radio Študent: "Problemi so odloženi, ne pa rešeni."

V primeru razpolovljenega financiranja bi se obseg dejavnosti na RŠ-u v tekočem letu prepolovil, to pa bi pomenilo zmanjšano sposobnost za črpanje projektnih sredstev, ki omogočajo v povprečju od 60- do 80-odstotno sofinanciranje. Zato so sredstva ustanovitelja predpogoj za prijavo številnih domačih in mednarodnih projektov ter tudi uspešno črpanje sredstev iz njih, navaja izjava, ki so jo naslovili Od izničenja k izčrpavanju in krčenju obsega delovanja.

To bi prepolovilo izvedbo rednega programa in programa izobraževanj
Uprava in uredništvo RŠ-a ocenjujeta tudi, da bi to prepolovilo izvedbo rednega programa in programa izobraževanj, v okviru katerih na radiu že desetletja brezplačno izobražujejo spikerske, novinarske, tehnične in druge medijske kadre. Poleg tega bi bilo ogroženo črpanje največjega obsega sredstev za medijske vsebine pri ministrstvu za kulturo, ki je osrednji medijski razpis v državi.

Sorodna novica Radio Študent se ne uklanja zahtevam, da bi zavoljo financ začeli poročati prijazno do ŠOU-a

Okleščena bi bila tudi izvedba številnih drugih domačih in mednarodnih projektov, kot so Klubski maraton, mednarodni festival založništva Tresk in program nekomercialne glasbene izmenjave s številnimi evropskimi radijskimi postajami v okviru programa Ustvarjalna Evropa, piše v izjavi.
Če je ŠOU s prvim finančnim načrtom, ki sicer ni bil sprejet, predvidel ničelno financiranje RŠ-a in s tem po mnenju vodstva RŠ-a izničenje in odprodajo radia, se je zdaj "vrnil k stari taktiki".

Za administrativne stroške in plače zaposlenih na ŠOU-u predvidenih 257.000 evrov
Po oceni vodstva RŠ-a to vodi k finančnemu izčrpavanju oziroma postopnemu nižanju ustanoviteljskih sredstev za radio in za zagotavljanje študentskega javnega interesa. Kot so zapisali za primerjavo, je za administrativne stroške in plače zaposlenih na ŠOU-u predvidenih 257.000 evrov.

Sorodna novica Predsednik Pahor se je Radiu Študent zahvalil za polstoletno poslanstvo

Predsedstvo ŠOU-a in študentski zbor so pozvali k ponovnemu premisleku glede študentskega javnega denarja. "Verjamemo, da se je po propadlem prvem proračunu ter pritiskih študentske in strokovne javnosti, ki je množično podprla Radio Študent, vsaj del poslank in poslancev študentskega zbora ŠOU zavedel družbeno potrjenega poslanstva Radia Študent. Nadejamo pa se, da bo tudi vodstvo ŠOU zmoglo prepoznati Radio Študent kot pomemben del študentskega javnega interesa na področju kulture in izobraževanja, kar lahko dokažejo zgolj z zagotovitvijo minimalnih sredstev, potrebnih za njegovo preživetje," še piše v izjavi.

RŠ poziva, da se seja odpre "za študentsko in širšo javnost"
Spletna seja študentskega zbora bo po podatkih RŠ-a v četrtek. Ker bo tokrat brez videoprenosa v živo, so vodstvo ŠOU-a pozvali še, naj jo odpre "za študentsko in širšo javnost", ker je to po njihovi oceni "prvi korak k večji demokratičnosti in povrnitvi zaupanja javnosti v študentsko organiziranje pod okriljem ŠOU".

ŠOU: Dobili smo 1,5 milijona evrov manj denarja

Po besedah predsednik ŠOU-a Petka se je treba zavedati, da so v primerjavi z letom 2019 izgubili 1,5 milijona evrov sredstev. "V proračunu leta 2019 smo imeli 4,4 milijona sredstev, potem je bilo leta 2020 do marca podobno, nato pa smo šli v rebalans na 3,6 milijona evrov in upali, da nam bo zakon o urejanju javnih financ iz leta 2011 to letos povrnil, a ga je vlada ukinila. Biti moramo realni in povedati, da so se znižale vse postavke. Verjamem, da je radiu težko delovati s toliko manj sredstvi, ampak varčevati moramo povsod, ne samo pri njih. Vsem nam je težko delovati, in to ne zaradi naših odločitev, ampak odločitev vlade in državnega zbora o znižanju financiranja," je dejal.

Kot je dodal, seja ne bo v spletnem prenosu v živo, bo pa sicer odprta za do 300 ljudi, kolikor jih omogoča platforma Zoom.