Po besedah ministra za obrambo Sergeja Šojguja (levo) se gradnja sabora financira iz prostovoljnih prispevkov, za kar so ustanovili sklad, imenovan Vstajenje, obrambno ministrstvo pa je vzpostavilo temu projektu posvečeno spletno stran, na kateri je mogoče tudi videti, kakšen naj bi bil končni rezultat. Foto: EPA
Po besedah ministra za obrambo Sergeja Šojguja (levo) se gradnja sabora financira iz prostovoljnih prispevkov, za kar so ustanovili sklad, imenovan Vstajenje, obrambno ministrstvo pa je vzpostavilo temu projektu posvečeno spletno stran, na kateri je mogoče tudi videti, kakšen naj bi bil končni rezultat. Foto: EPA
Vladimir Putin in Kiril I.
Ruski predsednik Vladimir Putin in patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril I. med slovesnostjo ob položitvi temeljnega kamna katedrale, ki bo zgrajena v rusko-bizantinskem slogu, njene stene pa bodo krasile freske, ki slavijo ruske oborožene sile. Foto: EPA

i predsednik Vladimir Putin in patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril I. sta v preteklem mesecu položila temeljni kamen bazilike, ki bo zgrajena v rusko-bizantinskem slogu, njene stene pa bodo krasile freske, ki slavijo ruske oborožene sile.

Velikansko baziliko s kamuflažno zeleno in stekleno zunanjostjo, posvečeno Kristusovemu vstajenju in sovjetski zmagi nad nacistično Nemčijo, gradijo v vojaškem tematskem parku Patriot v kraju Kubinka v bližini ruske prestolnice, ki ga vodi rusko ministrstvo za obrambo.

Skoraj 100 metrov visok objekt do leta 2020
Načrte za gradnjo cerkve je le dva tedna pred položitvijo temeljnega kamna objavil minister za obrambo Sergej Šojgu. Objekt, ki naj bi v višino meril 95 metrov in v katerega naj bi šlo do 6.000 obiskovalcev, naj bi dokončali do leta 2020, se pravi nekako v času, ko bodo Rusi slavili 75. obletnico zmage v drugi svetovni vojni. Po ministrovih besedah se gradnja financira iz prostovoljnih prispevkov, za kar so ustanovili sklad, imenovan Vstajenje, obrambno ministrstvo pa je vzpostavilo temu projektu posvečeno spletno stran, na kateri je mogoče tudi videti, kakšen bi naj bil končno rezultat.

Po poročanju ruskega časopisa Kommersant se je Putin ob slavnostni položitvi temeljnega kamna sešel tudi z umetnikom Vasilijem Nesterenkom, odgovornim za freske tega rastočega cerkvenega objekta. Kot je za časopis povedal ruski predsednik, se bo prva izmed fresk imenovala Vrnitev Krima. Druge bodo posvečene sovjetskim in ruskim vojaškim operacijam v Vietnamu, Angoli, Afganistanu, Čečeniji in Siriji. Sicer pa je Nesterenko znan kot avtor fresk in ikon v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika, v zadnjem času pa najbolj odmevajo njegove monumentalne upodobitve ruskih vojakov, ki rešujejo Sirijo pred propadom.

Tudi duhovni, vzgojni in izobraževalni center
"To bo postala osrednja katedrala oboroženih sil, še en simbol naših nedotakljivih narodnih tradicij in naše zvestobe spominu na naše prednike in njihove dosežke v korist naše očetnjave," je dejal Putin na slovesnosti. Nova Cerkev bo "postala duhovni, vzgojni in izobraževalni center", ki bo vključeval tudi "razstavo, posvečeno zgodovini ustanovitve ruske države in oboroženih sil", še poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Katedralo v parku Patriot bodo krasile "ikone svetih zaščitnikov ruskih bojevnikov", je po poročanju Tassa dejal poveljnik ruske vojaške operacije v Siriji Andrej Kartapolov in dodal, da bo "okrašena s freskami bojnih prizorov iz vojaške zgodovine in s svetopisemskimi besedili". Oltarji bodo posvečeni zavetnikom ruske vojske, vključno s prerokom Elijo za letalske in vesoljske enote ter sveto Barbaro za strateške raketne sile.

Cerkev, domoljubje in oborožene sile
Omeniti velja, da so Rusko pravoslavno cerkev že v času carske Rusije izkoriščali za promocijo patriotizma in tamkajšnjih oboroženih sil. Tako so tudi v preteklosti gradili cerkve, posvečene vojaškim temam, takšni sta na primer moskovska katedrala Kristusa Odrešenika, ki je bila prvotno zgrajena v spomin na ruski odpor Napoleonovi invaziji leta 1812, in kronštadtska mornariška katedrala v bližini Sankt Peterburga.