Predsednik Hrvaške Stipe Mesić je poudaril pomen sodelovanja v kulturi za stabilno regionalno skupnost. Foto: EPA
Predsednik Hrvaške Stipe Mesić je poudaril pomen sodelovanja v kulturi za stabilno regionalno skupnost. Foto: EPA
Hrvaška se lahko pohvali z nekaj zares pomembnimi zgodovinskimi kulturnimi spomeniki. Foto: EPA
Dioklecijanova palača v Split
Palača, kakršno si je zamislil rimski cesar Dioklecijan.

Tam je namreč dvodnevni regionalni vrh Jugovzhodne Evrope na temo Komunikacija dediščine: Nova vizija Jugovzhodne Evrope. Na srečanju, ki ga je Hrvaška pripravila v sodelovanju s Svetom Evrope in z Unescom, voditelji balkanskih držav govorijo o dejavnostih in pobudah za večje regionalno sodelovanje pri projektih, povezanih s kulturno dediščino.

Spoznajmo tudi sosede
Srečanje je z nagovorom sodelujočih odprl hrvaški predsednik Stipe Mesić. Ta se je dotaknil tudi vprašanj miru in vojne na Balkanu. Ravno urejeni odnosi med državami "mikromednarodnega okolja Balkanskega polotoka so namreč pogoj za plodno sodelovanje na področju ohranjanja skupne kukturne dediščine. Ravno srečanje v Opatiji naj bi bil korak do uveljavljanja zavedanja, da se države ne smejo osredinjati le nase, temveč morajo spoštovati in razumeti tudi druge. To pa bo pripeljalo tudi do spoznanja, da je izguba kulturne dediščine sosednje države izguba za vse prebivalce določene regije.

Druga plat realne politike
Tudi predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader je varovanje kulturne dediščine postavil ob bok političnim prizadevanjem za ohranjanje stabilnosti v regiji. Po njegovih besedah lahko ravno sodelovanje v kulturi in znanosti odnosom med državami doda novo kakovost, ki bi prispevala k drugim oblikam sodelovanja. Sanader je tudi poudaril, da mora Hrvaška prav v kulturi - pa tudi v znanosti - še veliko postoriti, saj naj bi dinamika dejavnosti na teh področjih zaostajala za dinamiko dela v "trdi politiki". Pa vendar Hrvaški ne bi mogli očitati slabe skrbi za svoje kulturne spomenike. Pet ji jih je uspelo tudi uvrstiti na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. To so Dioklecijanova palača v Splitu, zgodovinsko jedro mesta Dubrovnik, škofijski kompleks v Poreču, zgodovinsko mesto Trogir in katedrala svetega Jakoba v Šibeniku.

Vrha v Opatiji se udeležujejo predstavniki Srbije, Turčije, Romunije, Grčije, Slovenije, Albanije, Bolgarije, Makedonije, Črne gore in Hrvaške ter generalni direktor Unesca, Koičiro Macura. Ta je v Opatiji dejal, "da je najpomembnejši cilj vrha spodbujanje skupne vizije kulturne dediščine Jugovzhodne Evrope."