Igor Koršič je opozoril tudi na zgodbo pri imenovanju novega direktorja Vibe Igorja Prodnika, ki je 'napol uničil' slovensko kinematografijo v času prejšnje vlade Janeza Janše. Foto: BoBo
Igor Koršič je opozoril tudi na zgodbo pri imenovanju novega direktorja Vibe Igorja Prodnika, ki je 'napol uničil' slovensko kinematografijo v času prejšnje vlade Janeza Janše. Foto: BoBo
Tone Kuntner
Igralec in pesnik Tone Kuntner dvomi o utemeljenosti interpelacije, saj je ta po njegovem prepričanju nastala iz velikega sovraštva do vlade Janeza Janše. Foto: BoBo

Menim, da ni dorasel vlogi in poslanstvu, ki bi ga vodja ministrstva, nekoč tudi ministrstva za kulturo, moral imeti. Še več, menim, da deluje v nasprotju z načeli omike in civilizacije.

Rok Zavrtanik
Žiga Turk
Poslanke in poslanci SD-ja ministru Žigi Turku na področju kulture očitajo predvsem pomanjkanje dialoga in poseganje v delovanje javnih agencij za knjigo in film. Foto: BoBo

Po besedah predstavnika Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) Igorja Koršiča je ena najbolj problematičnih potez ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zaostritev kriterijev za pridobitev statusa, ki je pogoj za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev za samozaposlene v kulturi.


Koršič: Dogajanje na področju filma je katastrofalno
Katastrofalno je, kot dodaja Koršič, dogajanje na področju filma, ki poteka brez dialoga s stroko, kar pa je, pravi, značilno za to vlado. S spremembo ustanovitvenega akta Filmskega studia Viba film onemogočajo mednarodne koprodukcije in s tem slovenski film izrivajo iz evropskih filmskih tokov. Mednarodne filmske koprodukcije namreč temeljijo na recipročnosti, s tem posegom pa si slovenska kultura sama odvzema sredstva za koprodukcije, ki so predpogoj za podporo iz sklada Eurimages, še dodaja. Po njegovem mnenju je enaka tudi zgodba pri imenovanju novega direktorja Vibe Igorja Prodnika, saj je slednji "napol uničil" slovensko kinematografijo v času prejšnje vlade Janeza Janše.
Med razlogi, da je interpelacija na mestu, Koršič navaja tudi to, da je Turk del ekipe predsednika vlade, ki si je v poslanici ob slovenskem kulturnem prazniku dovolil izjavo o slovenskem filmu, ki napoveduje državno cenzuro.
Zavrtanik: Turk vodi protikulturno politiko
Podobnega mnenja je direktor založbe Sanje in eden izmed pobudnikov Protestivala Rok Zavrtanik, ki pravi, da Turk izkazuje skrajno nerazumevanje in nespoštovanje tradicije, ki je omogočila in oblikovala osnove slovenske države. Po njegovem mnenju Turk ni dorasel vlogi in poslanstvu, ki bi ga vodja ministrstva, nekoč tudi ministrstva za kulturo, moral imeti. Še več, da deluje trenutni minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v nasprotju z načeli omike in civilizacije. Vsaka politika, ki ne temelji na kulturi, je nekulturna in nevizionarska. Politika, ki goji mrzek odnos do ustvarjalnosti, kakršen je značilen za slovensko vlado, pa je, tako Zavrtanik "protikulturna politika".

Kuntner: Vse izvira iz osebnega nasprotovanja Janši
Igralec in pesnik Tone Kuntner dvomi o utemeljenosti interpelacije, obenem pa dodaja, da bi bilo sicer res treba ohraniti samostojno ministrstvo za kulturo, za kar se je tudi sam zavzemal in interveniral. Vendar pa je tedaj dobil odgovor, da kultura zaradi združenega ministrstva ne bo ničesar izgubila. Vse drugo po njegovem mnenju izvira iz osebnega nasprotovanja Janševi vladi, zato interpelacijo vidi kot "navadno rušenje" in ne verjame, da je izraz iskrenih skrbi za slovenski narod in slovensko kulturo.
Rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik vsebine interpelacije sicer ne pozna, zato je ne more komentirati, o Turku pa je dejal, da se ni dovolj zavzemal za primerno obravnavo vseh področij, ki sodijo v njegov resor. Obenem je Pejovnik dodal, da nikoli ni slišal ministrove izjave, da je univerza sistem, ki hitrih sprememb ne prenese, ali pa, da je kakovostna univerza pogoj za izhod iz krize, ali na primer izjave, da bo odstopil, če bolonjska reforma ne bo izpeljana kakovostno. Še enkrat je opozoril na finančne težave univerze, ki jih je "minister Turk pomagal ustvariti".
Interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka so vložili poslanke in poslanci SD-ja, ki na področju kulture ministru očitajo zlasti pomanjkanje dialoga in poseganje v delovanje javnih agencij za knjigo in film.

Menim, da ni dorasel vlogi in poslanstvu, ki bi ga vodja ministrstva, nekoč tudi ministrstva za kulturo, moral imeti. Še več, menim, da deluje v nasprotju z načeli omike in civilizacije.

Rok Zavrtanik