Kot je v odzivu zapisalo 54 slovenskih filmarjev, od ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pričakujejo, da zaradi zaščite javnega interesa razpisno komisijo nemudoma razreši in zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja prekliče odločbo o imenovanju Prodnika. Foto: RTV SLO
Kot je v odzivu zapisalo 54 slovenskih filmarjev, od ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pričakujejo, da zaradi zaščite javnega interesa razpisno komisijo nemudoma razreši in zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja prekliče odločbo o imenovanju Prodnika. Foto: RTV SLO
Na MIZKŠ-ju so javni razpis za imenovanje direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film končali konec prejšnjega tedna. Na javni razpis se je prijavilo devet kandidatov. Prodnik bo mandat nastopil 1. marca, imenovan je bil za pet let. Foto: MMC RTV SLO
Stališče filmske stroke, ki ga potrjuje tudi poročilo Računskega sodišča je, da Prodnik ne izpolnjuje pogoja organizacijske in vodstvene sposobnosti, sporno pa je tudi, ali ima pet let delovnih izkušenj, so še zapisali filmarji. (Klik za povečavo.) Foto: Filmska iniciativa za slovenski film
Slovenski filmarji zaskrbljeni

"Da ne bi kazalo, da kritika pride pred prvo potezo, kot se je primerilo meni na vhodu v Cankarjev dom 7. 2. 2012," je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk še dodal v kratki izjavi za javnost. Današnjega popoldanskega sestanka s filmarji v prostorih javnega zavoda Filmski studio Viba film se sicer ne bo udeležil, ker je v Bruslju.

Po njegovem prepričanju bi lahko bil produktiven tudi sestanek med predstavniki filmarjev, Prodnikom in državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Aleksandrom Zornom, kjer bi lahko izpostavili pereča vprašanja slovenskega filma in to, kako se v njihovo reševanje lahko vključi Viba.

Filmarji ne bodo čakali
Filmarji se bodo, kot so sporočili, danes kljub temu ponovno zbrali v prostorih Vibe, kjer bodo javnosti predstavili razloge za protest oziroma svoje zahteve ter nadaljevali razpravo o prihodnosti slovenske filmske produkcije.

Nestrinjanje z "razdiralno" politiko
Z imenovanjem Prodnika na mesto direktorja, se, kot so zapisali, ne strinjajo, ker je ta s svojim delovanjem na filmskem področju med letoma 2007 in 2009 deloval razdiralno in je povzročil zastoj filmske produkcije in ker je Računsko sodišče o njegovem delovanju na položajih v. d. direktorja Filmskega sklada RS in hkrati direktorja direktorata za medije na ministrstvu izreklo nedvoumno negativno mnenje.

Neobjektivna komisija?
Imenovanju nasprotujejo tudi zato, ker je Prodnik zaposlen na MIZKŠ-ju in je njegovo kandidaturo presojala komisija treh sodelavk, ki ni mogla odločati neodvisno, ker minister pri imenovanju ni upošteval mnenja sveta Filmskega studia Viba film, ker ima Prodnik "izrazito zaničevalen odnos do slovenskega filma in ker je politični kandidat, ki nima zaupanja stroke in uporabnikov".

Obenem zahtevajo tudi razveljavitev sklepa o spremembah sklepa o ustanovitvi Filmskega studia Viba film, saj je bil ta sprejet brez vednosti in posvetovanja z Vibo, Slovenskim filmskim centrom, filmsko stroko in uporabniki. Sklep po njihovem prepričanju krši 4. člen Evropske konvencije o filmskih koprodukcijah, katere sopodpisnica je tudi Slovenija in ki zagotavlja enakopravnost evropskih filmskih del, narejenih v večstranski koprodukciji.

Kaj to pomeni za prihodnost slovenskega filma?
Z omenjenim sklepom se ne strinjajo tudi zato, ker brez vsebinskega, a očitno z jasnim političnim razlogom razrešuje svet Filmskega studia Viba film v sedanji sestavi in ker bo uveljavitev tega sklepa povzročila dodatno zmanjšanje sredstev za slovenski film in dolgoročno gospodarsko škodo zaradi posledičnega neizkoriščanja sredstev iz sklada Eurimages.

Kot so še sporočili, z današnjim dnem začenjajo strokovna posvetovanja o položaju slovenskega filma v celoti.

Na MIZKŠ-ju so javni razpis za imenovanje direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film končali konec prejšnjega tedna. Na javni razpis se je prijavilo devet kandidatov. Prodnik bo mandat nastopil s 1. marcem, imenovan je bil za pet let.

Slovenski filmarji zaskrbljeni