Kot kaže, bodo obiskovalci najbolj znanega pariškega muzeja po novem svojo lakoto lahko krotili v eni izmed najbolj znanih restavracij s hitro prehrano - potem pa si prepojeni z vonjem po ocvrtem krompirčku ogledali Mono Lizo. Foto: EPA
Kot kaže, bodo obiskovalci najbolj znanega pariškega muzeja po novem svojo lakoto lahko krotili v eni izmed najbolj znanih restavracij s hitro prehrano - potem pa si prepojeni z vonjem po ocvrtem krompirčku ogledali Mono Lizo. Foto: EPA
Lani so v neposredni bližni Louvra odprli Starbucks, kar je dvignilo precej prahu. Mnogi menijo, da je odprtje McDonald'sa še slabše. Foto: EPA
Mnogi Francozi v McDonladsu vidijo vse negativne strani globalizacije in sovražnika dobre hrane ter kvalitenih (in dolgih) obedov. po drugi strani pa so prav Francozi eni izmed največjih 'porabnikov' McDonaldsa. Foto: NN
Louvre, Leonardo da Vinci
Vodstvo Louvra ima možnost odločanja o tem, katere trgovine in restavracije bodo imele svoje poslovalnice v galeriji, vendar odprtja restavracije niso preprečili. Foto: Reuters

Velikan hitre prehrane namreč želi svojih 30 let obstoja na francoskih tleh počastiti na prav poseben način. Prihodnji mesec bodo odprli svojo 1.142. restavracijo le nekaj metrov stran od vhoda v enega izmed najbolj znanih - in obiskanih - muzejev sveta. Mnogi zaposleni v muzeju se z odprtjem restavracije, ki pravzaprav predstavlja popolno nasprotje življenjskega sloga, ki ga ponuja restavracija, niti približno ne strinjajo. Eden izmed zgodovinarjev Louvra je celo povedal, da je McDonald's zraven muzeja kaplja čez rob, predvsem zato, ker tovrstne restavracije ne slovijo ravno po gastronomskih užitkih, ampak prej po tipičnih vonjavah po ocvrtem krompirčku in dvomljivi hrani. Nasprotniki odprtja restavracije sicer ne zavračajo prehranjevanja v muzejskih prostorih, le koncept hitre prehrane jim ne diši.

'Kulturno zaveden' McDonald's
Vodstvo restavracije je potrdilo, da nameravajo prihodnji mesec odpreti novo restavracijo, kar so potrdili tudi v pariškem muzeju; restavracija naj bi bila v neposredni bližini podzemnega vhoda v muzej, znanega kot Carrousel du Louvre. Ta del muzeja so odprli leta 1993, pet let za tem, ko so zgradili stekleno piramido pred muzejem; že ob odprtju pa je bilo rečeno, da bo vodstvo skrbno bdelo nad komercialnimi in turističnimi dejavnostmi Carrousela. Louvre ima tako pravico do ugovora, če meni, da določene trgovine ali restavracije ne zadoščajo merilom. Vendar pa vodstvo pravi, da so se z McDonald'som dogovorili za odprtje 'kakovostne' restavracije iz vrst njihove verige, ki bi zadoščala merilom podobe tega muzeja.

Je pa odprtje restavracije za osebje Louvra še eno izmed razočaranj, potem ko bo sloviti muzej posodil svoje ime in dela večmilijonskemu projektu, v okviru katerega bodo v Abu Dabiju odprli nov muzej - kar pravzaprav pomeni, da Louvre odpira svojo 'podružnico' na Arabskem polotoku.

Bogata ponuba svetovne kuhinje
Vodstvo muzeja je še sporočilo, da so zadovoljni, ker bodo obiskovalci lahko uživali v bogati in raznoliki ponudbi restavracij, in da odprtje McDonald'sa ob vseh drugih restavracijah sveta, odprtih v tem delu muzeja, prinaša ameriško hrano. Lastniki franšize pa naj bi poskrbeli, da bo restavracija zadoščala tako kulinaričnim kot tudi estetskim zahtevam mesta, kjer bo stala. Pri vsem tem pa bi moral Henri Loyrette, predsednik Louvra, reči le eno besedo in tipičen vonj po ocvrtem krompirčku ne bi nikdar zavel mimo nosu Mone Lize.

McDonald's stalnica na "meniju" Francozov
Ne glede na vse pritožbe, ki se jih sliši iz vrst zaposlenih, pa statistike potrjujejo to, da je prav Francija najdonosnejše in največje tržišče McDonald'sa zunaj Združenih držav Amerike. Tradicionalno francoski način prehranjevanja je očitno zadnja leta vse manj priljubljen, saj se bistroji vse bolj zapirajo, medtem ko so v zadnjem letu v Franciji odprli 30 novih restavracij omenjene verige, kar je privabilo 450 milijonov strank (11 odstotkov kot leto prej).

Poleg vseh teh dejstev pa naj bi v prihodnjih treh letih zgradili novo blagajno za vstopnice v Louvru, ki bo stala tik ob napovedani restavraciji, kar pomeni, da bo že samo mimo restavracije šlo osem milijonov obiskovalcev muzeja. Koliko se jih bo potem, ko si bodo ogledali zaklade svetovne umetnosti, ustavilo še v restavraciji, ki je sinonim slabega prehranjevanja?