Že zadnji dve leti Trnfest na svojo finančno stisko opozarja z geslom
Že zadnji dve leti Trnfest na svojo finančno stisko opozarja z geslom "Zadnji Trnfest". Foto: BoBo
Kljub vsemu pa vstop na festival ostaja - brezplačen. Foto: BoBo
Trnfest
Letos je organizatorjem uspelo iz različnih virov za sam začetek festivala zbrati okrog 5000 evrov, nadejajo pa si, da bodo lahko stroške festivala krili z zaslužkom od prodaje pijače. Foto: BoBo

Kljub težavam, ki še vedno pestijo organizatorje, bo festival po zaslugi "velikih entuziastov in nesebičnih nastopajočih, ki se bodo odrekli honorarjem", potekal od 5. do 29. avgusta. Zadnji trije dnevi bodo rezervirani za Emonsko promenado.

Program za odprtje v sredo še ni potrjen, so pa znani že nekateri drugi nastopajoči. Organizatorji sporočajo, da bo celovit program znan v kratkem. Med glasbenimi skupinami bodo nastopili Dreamwalk, The Ghen, Kontrabant in Dolly Bad. V nedeljo, 9. avgusta, bo Impromaraton, improvečer pa bo na sporedu 22. avgusta.

Ne samo glasba: tudi stand-up, klovni in impro
Na Trnfest prihaja tudi gledališče klovnov s predstavo Končica v izvedbi Kud Ljud in Zavoda Bufeto, Brane Potočan bo pripravil gibalno predstavo, festival pa bo 26. avgusta sklenil stand-up nastop Vida Valiča. Vsi dogodki Trnfesta bodo potekali na dvorišču, po 22. uri pa v prostorih KUD-a Franceta Prešerna Trnovo.

Iztek v Emonsko promenado
Dogajanje bo v zadnjem tednu na dvorišču med 27. in 29. avgustom tradicionalno dopolnila Emonska promenada, sestrski festival, namenjen družinam. Tudi v sklopu Trnfesta bo nekaj dogodkov za najmlajše - predstava Rdeča kapica v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU in cirkus za otroke.

Varčujejo pri ... honorarjih nastopajočih
Na finančne težave, s katerimi se zaradi preteklih dolgov spopada KUD France Prešeren, so organizatorji Trnfesta prvič javno opozorili pred dvema letoma, ko so 22. izdajo festivala poimenovali Zadnji Trnfest? Lani so festival kljub vsemu organizirali, a so vanj, namesto okoli 120.000 evrov, kolikor so vložili v predhodne izdaje, vložili okoli 30.000 evrov. Stroške jim je uspelo radikalno znižati predvsem zato, ker so se nastopajoči odpovedali honorarjem.

Iz različnih virov so organizatorji za sam začetek festivala že uspeli zbrati okrog 5000 evrov, nadejajo pa si, da bodo lahko stroške festivala krili z zaslužkom od prodaje pijače.

600 tisočakov dolga, o bankrotu še ne razmišljajo
Dolgovi društva so do sedaj narasli na okoli 600.000 evrov, glede prodaje prostorov na Karunovi pa ni nič novega. Kljub vsemu tudi prodaja prostorov ne bi v celoti rešila KUD France Prešeren, saj vrednost stavbe, ocenjena med 200.000 in 300.000 evrov, ne bi krila celotnega dolga.
Koordinator Luka Korenčič meni, da bi bilo treba pokriti vsaj polovico nastalega dolga, kako, ne vedo natančno. Najhuje, kar se lahko zgodi, je, da bi predsednik društva najavil bankrot, ki bi mu sledila javna dražba. "Nismo še tam in poskusili bomo vse, kar se da," je dejal in dodal, da si želi še vsaj izvedbe 25. izdaje Trnfesta.

Zbirajo tudi prostovoljne prispevke
Sicer bi bilo po Korenčičevih besedah za festival potrebnih minimalno 50.000 evrov in dodal, da samo honorarji, ki jih ni, nanesejo preko 20.000 evrov. Na Trnfestu bodo zbirali prispevke za podporo festivalu, ki bodo namenjeni tudi izplačilu simboličnih honorarjev nastopajočim.