Lani je festival potekal pod geslom Zadnji Trnfest?. Kako bo z njim letos, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Lani je festival potekal pod geslom Zadnji Trnfest?. Kako bo z njim letos, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Tradicionalni festival Trnfest bo po dolgih pogovorih in dogovarjanju vendarle tudi letos popestril avgustovsko dogajanje v Ljubljani.

Začel se bo 4. avgusta, program pa bo, kot je povedal novi predsednik KUD-a France Prešeren Tomislav Vrečar, predvidoma konec tedna objavljen na spletu. Letošnji, 23., festival se bo kot prejšnja leta končal z Emonsko promenado, ki bo potekala od 28. do 30. avgusta.

Trnfest bo po Vrečarjevih besedah potekal v organizaciji KUD-a France Prešeren in ob pomoči Ustanove Pohorski bataljon, Emonska promenada pa v produkciji Hiše otrok in umetnosti ter v soorganizaciji KUD-a France Prešeren.

Nastopajoči se bodo v podporo Trnfestu honorarjem odpovedali, sicer pa bo tudi letošnja izdaja festivala ponudila vse od literarnih performansov in predstav do projekcij in koncertov. Med nastopajočimi je Vrečar naštel koreografa in plesalca Branka Potočana, raperja Klemna Klemna, Vida Valiča in literarno revijo Idiot, ki bo pripravila skupinsko branje ob video- in glasbeni spremljavi.

Ker želijo z letošnjim Trnfestom javnost ponovno opozoriti na težave, s katerimi se že nekaj časa spopada KUD France Prešeren, bodo 6. avgusta v sodelovanju z Radiom Študent pripravili tudi okroglo mizo na to temo. KUD pa bodo skušali imeti čim dlje odprt še po Trnfestu in k sodelovanju pritegniti nove moči, je še povedal Vrečar.

Hude finančne težave
Že lani so 22. izdajo festivala poimenovali Zadnji Trnfest?, saj se je KUD France Prešeren zaradi preteklih dolgov znašel v hudih finančnih težavah in je moral prostore na Karunovi s kurilno sezono 2013-2014 zapreti. Prostore sicer - za zdaj neuspešno - prodajajo. V društvu so že pred časom pojasnili, da je zanimanje za stavbo zelo slabo, prejete ponudbe pa so se gibale med 200.000 in 400.000 evri, kar pa je le polovica vrednosti, na katero je stavbo ocenila geodetska uprava.

Dolgovi društva so pred zaprtjem vrat po grobih ocenah znašali okoli 400.000 evrov, a od takrat ves čas naraščajo.

Do predlani so celomesečni festival pripravljali z okoli 120.000 evri, lani pa so stroške zmanjšali še za dobrih 30.000 evrov, saj so se nastopajoči odpovedali honorarjem.