Pri prireditvah v glavnem mestu sodelujejo informacijska pisarna Evropskega parlamenta, veleposlaništva in kulturni inštituti držav Evropske unije ter ministrstvo za šolstvo in šport in zavod za šolstvo. Foto: RTV SLO
Pri prireditvah v glavnem mestu sodelujejo informacijska pisarna Evropskega parlamenta, veleposlaništva in kulturni inštituti držav Evropske unije ter ministrstvo za šolstvo in šport in zavod za šolstvo. Foto: RTV SLO
Ob letošnjem evropskem dnevu jezikov je izšla knjižica o slovenščini kot evropskem jeziku, katere del je tudi Besednjak za preživetje z osnovnimi frazami v vseh jezikih Evrope. Foto: RTV SLO
Mednarodni dan tujih jezikov

Evropski dan jezikov smo v Sloveniji praznovali v Ljubljani, Novi Gorici, Zagorju in Posavju. Praznik zaznamujejo od leta 2001, ko ga je za 26. september razglasil odbor ministrov Sveta Evrope. Ob evropskem dnevu jezikov so potekale številne prireditve tudi v Bruslju in državah članicah EU-ja.

20 jezikov na Kongresnem trgu
Osrednji dogodek je bil na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se je na posebnih stojnicah predstavilo 20 različnih jezikov. Prireditve so potekale tudi na Gospodarskem razstavišču, kjer bo obiskovalce nagovorila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Mihela Zupančič. Poleg tega bosta tamkajšnje druženje z jezikovnimi delavnicami popestrili tudi knjižici Besednjak za preživetje in Z jeziki prideš dlje (Languages take you further), v katerih bodo obiskovalci našli osnovne fraze za sporazumevanje v vseh 23 uradnih jezikih Evropske uniji.

Sejem jezikov v Novi Gorici
V Novi Gorici je evropski oddelek Gimnazije Nova Gorica na Bevkovem trgu pripravil sejem jezikov. Na skupnem trgu Evropa/Transalpina je potekala okrogla miza o večjezičnosti s predstavniki Evropske komisije, profesorji in dijaki mednarodne visoke šole Devin ter gimnazije Nova Gorica.

Evropski dan jezikov so s prireditvami in drugimi dogodki zaznamovali tudi v Zagorju ob Savi, Hrastniku in Krškem.

Za večjezične državljane Evrope
Temeljni cilji evropskega dneva jezikov so pospeševanje in uveljavljanje jezikovne raznovrstnosti ter bogastvo kulturne dediščine posameznih jezikovnih okolij, spodbujanje vseživljenjskega učenja jezikov in večjezičnosti državljanov Evrope, s pomočjo znanja jezikov uveljavljati skupne elemente evropskega državljana in ustvariti možnosti za učenje več jezikov za vse državljane Evrope, so sporočili z ministrstva za šolstvo.

Statistični podatki kažejo, da se vse več prebivalcev Slovenije uči vse več tujih jezikov. Največ se jih uči angleškega jezika, drugi najbolj priljubljeni jezik je nemščina, večje kot v predhodnem letu pa je bilo zanimanje za učenje francoskega jezika. Poleg italijanščine, španščine in ruščine so se udeleženci učili češčine, madžarščine, danščine, portugalščine in švedščine, prav tako pa tudi japonščine, kitajščine in arabščine.

Mednarodni dan tujih jezikov