Prenovljeni Kongresni trg, iEmona v Chopinovem prehodu in nova arheološka pot med revitaliziranimi arheološki parki so navedeni kot dober primer uspešnega razvoja prestolnice. Foto: MMC RTV SLO
Prenovljeni Kongresni trg, iEmona v Chopinovem prehodu in nova arheološka pot med revitaliziranimi arheološki parki so navedeni kot dober primer uspešnega razvoja prestolnice. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljana je skupaj z Grenoblom prejela glavno nagrado v kategoriji evropske nagrade v konkurenci osmih evropskih projektov. Podelitev nagrad je bila v soboto v italijanskem mestu Gubbio.

Prenovljeni Kongresni trg, iEmona v Chopinovem prehodu in nova arheološka pot med revitaliziranimi arheološki parki so dober primer uspešnega razvoja prestolnice, ki povezuje dediščino in sodobnost, so v sporočilu za javnost zapisali v Muzeju in galerijah Mesta Ljubljana (MGML).

V obrazložitvi nagrade je izpostavljeno predvsem dosledno upoštevanje in vključevanje starejših kulturnih plasti - od rimske Emone do Plečnikove zasnove Kongresnega trga - z uporabo sodobnih arhitekturnih pristopov, kar omogoča revitalizacijo degradiranega javnega prostora in njegovo uspešno vključevanje v sodoben utrip mesta ter vsakdan njegovih prebivalcev in obiskovalcev.

Odgovorno ravnanje z dediščino
Projekt iEmona, nova podzemna promenado pod Kongresnim trgom, je bil pogojen z izgradnjo podzemne javne parkirne hiše in predstavlja vzorčni primer uspešnega prepleta rekonstrukcije arhitekturne dediščine in integracije arheološke dediščine v sodobno mestno strukturo. Namen postavitve je bil v prvi vrsti ozaveščanje domače javnosti, kar vodi tudi k odgovornemu ravnanju z dediščino. Temu sledi tudi koncept postavitve - uporabljene so sodobne tehnologije, interaktivnost in nivoji za različne ciljne skupine.

Po besedah Irene Šinkovec iz MGML-ja je iEmona del širšega koncepta prezentacije kulturne dediščine v kontekstu urbanega razvoja Ljubljane. Prva je predstavitev Emone, načrtujejo pa še predstavitev prazgodovinske Ljubljane ter srednjeveške in novoveške Ljubljane. Z nagrajenim projektom se Ljubljana pripravlja na obeležitev 2000 let Emone v letu 2014, ko načrtujejo številne programe na to temo.

Nagrado gubbio vsaka tri leta podeljuje Združenje zgodovinskih in umetniških centrov (L'Associazione Nazionale Centri Storico-Artistici - A.N.C.S.A.). Podeljuje jo v kategorijah nacionalna, evropska in akademska nagrada. Letošnja podelitev je bila sedma po vrsti, Ljubljana pa se je za nagrado potegovala v konkurenci osmih evropskih projektov iz Španije, Francije, Portugalske in Belgije.