Teden bo optimistično sklenila ena najnežnejših pravljic danskega pisatelja Hansa Christiana Andersena o deklici, drobni kot palec.

V dolgoletni karieri je Anton Petje odigral na desetine vlog v Mariboru in nato v Trstu, kjer je v SSG-ju deloval od leta 1970 do upokojitve. Več kot 35 let je svoje mojstrstvo posredoval zamejskemu občinstvu, celotnemu primorskemu in slovenskemu prostoru. Foto: SSG Trst
V dolgoletni karieri je Anton Petje odigral na desetine vlog v Mariboru in nato v Trstu, kjer je v SSG-ju deloval od leta 1970 do upokojitve. Več kot 35 let je svoje mojstrstvo posredoval zamejskemu občinstvu, celotnemu primorskemu in slovenskemu prostoru. Foto: SSG Trst

Radijska igra: V spomin Antonu Petjetu
V terminu radijske igre na Prvem programu v torek ob 21.05 bo na sporedu radijska igra Carsolinae eden reservae tržaškega avtorja Draga Gorupa. Z radijsko igro, katere naslov v slovenskem prevodu pomeni Paradiž kraškega rezervata, se Uredništvo igranega programa poklanja spominu na pred kratkim umrlega dramskega igralca Antona Petjeta, ki je v tej satirični radijski igri interpretiral vlogo tržaškega meščana Ceska Baseja. Anton Petje je vse svoje poklicno življenje posvetil ustvarjanju v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer se je ustalil leta 1970. Uveljavil se je kot igralec značajsko zapletenih in tudi komičnih likov, za svoje delo pa je prejel primorsko gledališko nagrado Tantadruj za življenjsko delo. Veliko je nastopal v filmih in na televiziji, neizbrisen pečat pa je pustil tudi v radijski igri. Zato Uredništvo igranega programa še posebej lepo vabi poslušalke in poslušalce, da v torek prisluhnejo satirični radijski igri, ki obravnava problematiko tržaških Slovencev v zamejstvu. Igra je nastala leta 1979 v produkciji Radia Trst A, režiral pa jo je Jože Babič.

Na programu Ars bo v ponedeljek ob 22.05 na sporedu radijska priredba enodejanke italijanskega dramatika in prejemnika Nobelove nagrade Luigija Pirandella z naslovom Človek s cvetom v ustih. Naključno srečanje dveh neznancev vodi v pogovor, v katerem nam avtor razkriva svoje razmišljanje o minljivosti vsega bivajočega, posledično pa tudi o neizmerni lepoti in dragocenosti slehernega življenjskega trenutka. V igri v prevodu Tite Simoniti in režiji Gregorja Tozona avtor občinstvu razkriva svoje razmišljanje o minljivosti vsega bivajočega, posledično pa tudi o neizmerni lepoti in dragocenosti slehernega življenjskega trenutka. Nežno zvočno izpoved o človekovi preobremenjenosti z minljivostjo sta leta 1992 interpretirala Tone Gogala in Jožef Ropoša.

Četrtkov termin radijske igre ob 22.05 bo izjemoma odpadel, saj bodo poslušalke in poslušalci lahko prisluhnili prenosu predstave ob odprtju sezone milanske Scale, ki se bo začel ob 17.50.

Kratka radijska igra: Literarna in socialna prevpraševanja
Tretjega decembra zaznamujemo rojstni dan Franceta Prešerna; pesniku v spomin bo v terminu kratke radijske igre v sredo ob 13.05 predvajana radijska izvedba njegovega edinega besedila v dramski obliki z naslovom Nova pisarija. Prvi del tega ironičnega besedila govori o jeziku, drugi pa o pesniških oblikah. V soočanju izkušenega mojstra (Polde Bibič) in učenca (Boris Ostan), ki od njega pričakuje napotila za svoje pisanje, je mogoče prisluhniti polemiki o literarnih dilemah, ki je pogosto aktualna tudi danes. Kratko radijsko igro je priredil in režiral Aleš Jan.

Na Prvem programu pa bo v soboto ob 22.40 na sporedu radijska igra Sara v režiji Klemna Markovčiča. Igro je napisala mlada slovenska avtorica Helena Fašalek v šoli dramskega pisanja na filozofski fakulteti pod vodstvom mentorice Drage Potočnjak. Tri najstnike – Saro (Ajda Smrekar), Blaža (Filip Samobor) in Mateja (Gašper Rojc) – ujamemo v trenutku, ko se njihovo življenje zgosti, zaplete in prinaša več vprašanj in dilem kot pa rešitev. Socialna in zdravstvena situacija zaradi mamine hude bolezni ne pomeni le omejitve poklicnih in življenjskih perspektiv otrok, temveč razkrije tudi njihovo eksistenčno in posledično eksistencialno stisko, ki odraža kruto realnost sedanjega trenutka v družbi.

Prizor iz postavitve Andersenove palčice v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Foto: Jaka Varmuž/LGL
Prizor iz postavitve Andersenove palčice v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Foto: Jaka Varmuž/LGL

Radijska igra za otroke: Za palec majhno dekle
Za mlade poslušalke in poslušalce je Uredništvo igranega programa za nedeljski termin radijske igre za otroke na Prvem programu ob 8.05 pripravilo radijsko izvedbo pravljice danskega pisatelja Hansa Christiana Andersena z naslovom Palčica. Pravljico je za radio priredila Gordana Kunaver, režiral pa jo je Gregor Tozon. Palčica je zgodba o čisto majhni, kot palec majceni deklici (Jana Osojnik), ki se rodi iz čudežnega tulipana in po nemalo razburljivih avanturah šele na koncu zgodbe postane srečna.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

Spored radijskih iger med 4. in 10. decembrom 2023

Ponedeljek, 4. december
Radijska igra 22.05 (Ars) – Luigi Pirandello: Človek s cvetom v ustih

Torek, 5. december
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Drago Gorup: Carsolinae eden reservae

Sreda, 6. december
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – France Prešeren: Nova pisarija

Sobota, 9. december
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Helena Fašalek: Sara

Nedelja, 10. december
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Hans Christian Andersen: Palčica